ساختمان مهمترین رکن زندگی انسانها به شمار میرود. فرد مدتزمان زیادی از عمر خود را داخل ساختمانهای گوناگون سپری میکند. همین امر سبب شده تا ایمنی و کیفیت ساختمان برای دولت و موردتوجه واقع شود. استحکام بنا ازجمله مهمترین ملاکهایی است که هر فرد پیش از وارد شدن به آن ساختمان باید به توجه کند. به همین منظور استانداردها و ضوابط زیادی طراحی و تدوینشدهاند که رعایت آنها سبب اطمینان خاطر بیشتر میشود. در ادامه مطلب به این موضوع بهصورت کامل میپردازیم. کچ کیپتون کف پوش نقاشی ساختمان گچ ساختمان آجر ساختمان
استحکام بنا ساختمان به امری اشاره دارد؟
خیلی از افراد غیرمتخصص گمان میکنند که استحکام ساختمان تنها درگرو اسکلت آن بنا است. در حقیقت باید برای شما بگوییم که اسکلت تنها یکی از چندین موردی است که میتواند استحکام بنا را تضمین کند. زمانی که از استحکام یک ساختمان صحبت میکنیم درواقع میخواهیم که آن سازه در برابر انواع نیروهای داخلی و خارجی استقامت داشته باشد. بدین منظور باید قوانین فیزیک و ویژگیهای شیمیایی موارد را بهخوبی بشناسیم و آنها را هدفمند به کار ببریم.
مهمترین نیرویی که در بحث استحکام و مقاومت بررسی میشود، نیروی لرزشی است که زمینلرزه به ساختمان وارد میکند. مهندسان تلاش میکنند تا سازهای بسازند که بتواند حتی شدیدترین زلزلهها را هم تحمل کند و فرونریزد؛ اما زلزله تنها عامل تهدیدکننده استحکام و مقاومت بنا نیست. سیل نیز ازجمله موارد اساسی و مهمی است که پی ساختمان و بدنه آن را تهدید میکند.
سالانه بسیاری از خانهها در سراسر جهان براثر سیل از بین میروند و این به دلیل عدم استحکام کافی آن بنا بوده است. اتفاقاتی مانند آتشسوزی نیز میتوانند استحکام و ایستادگی ساختمانها را تضعیف کند. امواج بمب و انفجار میتوانند آثار جبرانناپذیری را به ساختمان تحمیل کند. طوفانها و تندبادها هم برای ساختمانها خطرآفرین هستند.
جنبههای مختلف استحکام ساختمان
استحکام بنا برای همه ساختمانها قابلاجرا است. بسیاری از ساختمانها قدیمی هستند و در زمان ساختهشدن آنها قوانین مشخصی برای مستحکم ساختن بنا وجود نداشت. حتی خیلی از ساختمانها میراث ملی و جهانی هستند و بعد از گذشت سالهای زیاد حتی اگر مقاوم هم بودند، هماکنون در معرض خطر قرار گرفته است. برای این دست از ساختمان قوانین و روشهای مقاومسازی مناسبی تدوینشده که برای مجریان پروژه باید در نظر گرفته شود.
مورد دیگری که در استحکام بنا ساختمان بررسی میشود، استحکام ساختمانهایی است که هنوز ساخته نشدهاند. در این حالت محاسبات مهندسی و شبیهسازیهای کامپیوتری میتواند سبب شود که ایمنی آن ساختمان تأمین شود. مسئله مهم دیگری که باید به آن توجه کرد، متریالی است که برای این دسته از ساختمانها به کار برده میشود. این مصالح نیز از عوامل تعیینکننده وضعیت استحکام هستند.
چطور باید یک ساختمان را مقاوم بسازیم؟
هر ساختمان از عناصر و بخشهای مختلفی ساخته شده است که هرکدام بهنوبه خود تأثیر زیادی در استحکام بنا دارند. نخستین موردی که باید به آن اشارهکنیم. پایه ساختمان است. پایه محلی است که ساختمان ازآنجا شروع میشود و باقی طبقات و وزن ساختمان روی آن قرار میگیرند. مسائل و محاسبههای مربوط به پایه باید بهوسیله مهندس محاسب متخصص و باتجربه انجام شود. بازسازی ساختمان
مورد مهم دیگر موادی است که برای ساختوساز استفاده میشود. آب و سیمان و آهک معمولاً پرکاربردترین مواد قابلاستفاده در ساختمانسازی هستند. انواع سقفهای سبک، استفاده از بتنآرمه و… میتواند بسیار مؤثر باشد. مسئله دیگری که میتوان در این بخش به آن اشاره کرد انعطافپذیری یا عدم انعطاف ساختمان است.
یکپارچگی ساختمان رمز استحکام بنا
در بحث استحکام بنا نظریات مختلفی موردبررسی قرار گرفته است. عدهای عقیده دارند بنا را باید بهگونهای مستحکم ساخت که هیچ نیرویی نتواند بر آن اثر کند. عده دیگری نیز بیان میکنند که ساختمان باید منعطف باشد و نیرو را دریافت کرده و برای آن تدبیر مناسب اندیشید. برای نمونه در کشور ژاپن زلزله و سونامیهای عظیمی رخ میدهد. و همین امر باعث شده که برای استحکام ساختمانها، آنها را روی ریلهای مخصوصی بسازند که همزمان با زلزله، حرکات را دریافت و دفع کند.
دراینباره میتوان گفت که هردوی این نظریات قابلبحث و دفاع هستند به شرطی که یک نکته کلیدی در مورد آنها رعایت شود. آن نکته یکپارچگی بنا است. استحکام بنا در صورتی تضمین میشود که تمامی اتصالات و قسمتها با هم در ارتباط باشند، وزن بنا بهصورت مناسب پخش شده باشد، کیفیت همه قسمتهای ساختمان به یک اندازه قابلقبول باشد.
کدام اسکلت مقاومتر است؟
در کشور ما به دو روش ساختمانها ایجاد میشوند. زمانی که در ساخت اسکلت از بتن استفاده شود به آن ساختمان اسکلت بنی میگویند. و اگر از تیرها و ستونهای فولادی بهره ببرند به آن ساختمان اسکلت فلزی می گویند. در این میان سؤال پیش میآید که کدام اسکلت مقاومت بهتری دارد؟
برای بررسی استحکام بنا با هرکدام از اسکلتها بیایید هر نوع را بهدقت بررسی کنیم. اسکلت بتنی ترکیبی از سیمان و آب و مواد افزودنی به همراه میلگردهای فولادی است که به آن بتن مصلح یا آرمه میگویند. بتن مقاومت بسیار خوبی در برابر فشار دارد. اما از خواص کششی بهره مند نیست. و در مقابل کشش میشکند. به همین دلیل در طراحی اسکلت فلزی از میلگردهای فولادی استفاده میکنند.
فولاد و بهصورت کلی فلزات در برابر فشار و کشش عملکرد مناسبی از خود نشان میدهند و برای همین بهصورت ترکیب با بتن و حتی بهصورت اسکلت صرفاً فلزی استفاده میشوند. اسکلتهای تماماً فلزی بیسار گران هستند در حالتی که اسکلت بتنی ارزانتر بوده؛ اما وزن سازه آن بیشتر خواهد بود. در کل هر دو نوع این اسکلتها برای ساختمانسازی مقاوم هستند. اگر اینطور نبودند بههیچوجه اجازه احداث آنها داده نمیشد.
برای اینکه اطمینان حاصل کنید که ساختمان شما با هر نوع مصالح و شیوه اجرایی، کیفیت و ایمنی مناسب را دارد یا خیر به سراغ برگه استحکام بنا بروید. این برگه از الزامات هر پروژهای است و صدور آن بهمنزله امنیت مناسب در ساختمان است.
کلام آخر
در این مطلب ما به بررسی نکات لازم و ضروری در مورد یک ساختمان مقاوم پرداختیم. امنیت و آسایش زندگی افراد ارتباط مستقیمی با کیفیت و مقاومت بنا و ساختمان دارد. استحکام بنا درگرو مقاومت آن در برابر زلزله، سیل و سایر حوادث است. برای اینکه یک بنای مقاوم و مناسب داشته باشیم باید به اجرای صحیح دستورالعملها و استانداردها پایبند باشیم. پایه بنا، اتصالات، مصالح و اسکلت ازجمله موارد تأثیرگذار بر مقاومت ساختمان هستند که نیاز به توجه ویژه دارند.
بازتاب: اسکلت بتنی - ردا صنعت فروشگاه تجهیزات صنعت و ساختمان | اجرای سازه ساختمان| اسکلت بتنی
بازتاب: بتن خود تراکم و کاربردهای آن - ردا صنعت فروشگاه تجهیزات صنعت و ساختمان
بازتاب: میلگرد استیل - ردا صنعت فروشگاه تجهیزات صنعت و ساختمان
بازتاب: بتن اکسپوز - ردا صنعت فروشگاه تجهیزات صنعت و ساختمان -اجرای بتن اکسپوز -بتن اکسپوز چیست