آسانسورها را میتوان از مهمترین وسایل برای جابهجایی بین طبقات مختلف دانست. از ابتدای ساخت آسانسور در دهه بیست میلادی، همواره بحث شناخت انواع قطعات آسانسور از اهمیت خاصی برخوردار بوده است. اگرچه آسانسورهای مختلف دارای قطعات متنوعی هستند، اما برخی از بخشها در همه آسانسورها یکسان هستند. کیفیت این قطعات از مهمترین مواردی است که در هنگام ساخت و یا نصب آن باید موردتوجه قرار بگیرد.
در صورت نیاز به مشاوره رایگان و یا خرید با ردا صنعت تماس بگیرید.
در این مطلب قصد داریم شما را با هر یک از قطعات این دستگاه پرکاربرد آشنا کنیم و کاربرد هر یک از این قطعات را شرح دهیم. با مطالعه این متن درک بسیار خوبی از تعدد قطعات در یک آسانسور به دست خواهید آورید. اگر قصد خرید قطعات مختلف آسانسور را دارید یا در این زمینه کنجکاو هستید، با ما همراه شوید.
فهرست قطعات یک آسانسور کدامند؟
آسانسور ابزاری الکتریکی – مکانیکی است. آسانسورها به دلیل قابلیتهای فوقالعاده خود بهشدت محبوب شدهاند. چنین قابلیتهای خارقالعادهای، تنها با استفاده از قطعاتی پیچیده به دست میآید. بهطورکلی میتوان گفت قسمتهای مختلف آسانسور عبارتاند از:
- کابین آسانسور و چاهک (Elevator car & shaft)
- شیو و موتور (The Sheave & Motor)
- واحد کنترل (Control unit)
- وزنه تعادل (Counterweight)
- درایو ماشین (Machine drive)
- ریلهای راهنما مخصوص وزنه تعادل
- براکت ثابت ریل راهنما (Guide rail fixing bracket)
- ریل راهنمای اتاق آسانسور (Car guide rail)
- قاب وزنه تعادل (Counterweight frame)
- بافر وزنه تعادل (Counterweight buffer)
- کنترلکننده سرعت بیش از حد (Overspeed governor)
- کابین کنترل (control cabinet)
- کف آسانسور (apron)
- درهای فرود (Landing doors)
- قرقره کشش (Tension pulley)
- باگر ماشین (Car bugger)
- شفت (shaft)
هر یک از قطعات نقشی اساسی در کارکرد کلی آسانسور ایفا میکنند. بخشهای ذکر شده تنها اصلیترین قطعات آسانسور به شمار میآیند و هر از یک این قطعات خود به زیرمجموعههای بسیار کوچکتری تقسیم میشوند.
شفت آسانسور چیست؟
بدنه آسانسور طوری طراحی شده است که کل موتور در بخش بالایی اتاق آسانسور محصور شده باشد و بتوان برای انتقال افراد و اشیا به طبقات مختلف در یک ساختمان از آن استفاده کرد. آسانسورها در ظرفیتهای مختلفی به تولید میرسند؛ ولی همه آنها یک درب مخصوص دارند و از یک موتور دارای سیستم هیدرولیک بهره میگیرند. این موتور کل اتاق آسانسور را به سمت بالا میکشد و دوباره به پایین بازمیگرداند.
شاید بتوان گفت پس از موتور، شفت آسانسور از مهمترین قطعات این وسیله به شمار میآید. شفت همان قطعهای است که بالا و پایین شدن صحیح آسانسور را کنترل خواهد کرد. یکی دیگر از کاربردهای شفت، برقراری تعادل بین وزنه و همچنین میزان ظرفیت موتور است. اگر این تعادل به هم بخورد، سرعت آسانسور بسیار زیاد و بسیار کم خواهد شد.
واحد کنترل
واحد کنترل، موتور و sheave همگی در اتاق کنترل قرار دارند که عموماً در مکانی در بالای اتاقک آسانسور جای دارد. این مکان همان جایی است که سیگنالهای کنترل مربوط به هر طبقه از طریق سیستم به موتور (مهمترین بخش در بین قطعات آسانسور) انتقال خواهد یافت.
همین امر بالا و پایین شدن آسانسور را ممکن میکند. هنگامی که آسانسور به مقصد برسد، سیگنالی به اتاق کنترل فرستاده خواهد شد تا آسانسور توقف کند و مسافران بتوانند سوار آسانسور شده و یا از آن خارج شوند. یک نرمافزار رایانهای کل این روند را نظارت میکند.
فلکه هرزگرد
فلکه هرزگرد همانطور که از نام آن مشخص است، جهت تنظیم فاصله بین cabin و وزنه یا weight آسانسور مورداستفاده قرار میگیرد. این قطعه علاوه بر تسهیل روند حرکت آسانسور، نقش بسیار مهمی در زمینه ایمنی افراد حاضر در اتاقک آسانسور ایفا میکند. کیفیت هرزگرد موردی است که باید بهشدت به آن توجه شود؛ زیرا در صورت عدم مقاومت لازم بهسادگی ترکخورده و کارایی خود را از دست خواهد داد.
سیم بکسل
سیم بکسل همان کابلی است که موجب معلق شدن اتاقک آسانسور شده و ارتباط بین این قطعه و بخش انتهای چاه آسانسور را برقرار میکند. سیمبکسلهای باکیفیت باید از رشتههای بسیار محکمی ساخته شده باشند تا با فشار زیاد، دچار پارگی نشوند. در ساخت این بخش از قطعات آسانسور معمولاً از فولاد استفاده میشود. فولاد مورداستفاده در این بخش از برترین آلیاژهای موجود ساخته میشود تا علاوه بر تحمل وزن بسیار بالای اتاق آسانسور، حرکت الاکلنگی آن نیز بهخوبی انجام بگیرد.
وزنه تعادل و ریلهای راهنما
وزنه تعادل برای کاهش استرس موتور استفاده میشود؛ زیرا این بخش به طور مداوم در اثر بالارفتن و پایین آمدن آسانسور (حرکات رفت و برگشتی، مانند الاکلنگ) تحتفشار قرار میگیرد. موتور با وزنه تعادل کار میکند و بهوسیله همین وزنه، آسانسور در جهت بالا و سپس در جهت پایین حرکت میکند. برای جلوگیری از تاب خوردن آسانسور و وزنه تعادل، ریلهای راهنمایی نیز طراحی شدهاند که باعث خواهند شد تا آسانسور چه در مسیر رفت و چه در مسیر برگشت حرکت راحتی داشته باشد.
سایر قطعات مهم آسانسور
بخشهایی که در قسمت قبل به آنها پرداختیم تنها قسمت کوچکی از مبحث شناخت قطعات مختلف آسانسور بود. سایر قطعات بسیار مهم در ساختار آسانسور عبارتاند از:
- دیکتاتور (نصب شده بر روی درب)
- Elevator door magnet (نصب شده بر روی کابین)
- قفل درب (جهت جلوگیری از حرکت درب آسانسور در هنگام بالا و پایین رفتن)
- Electrosignal (این قطعه معمولاً در آسانسورهای مدرنتر مورداستفاده قرار میگیرد)
- Elevator bull (این قطعه به ترمز ایمنی یا emergency break ارتباط دارد)
سخن پایانی
در این متن به بررسی مهمترین قطعاتی که در آسانسور وجود دارند، پرداختیم. همانطور که در ابتدای متن گفته شد، آسانسورها با طراحیهای مختلفی تولید میشوند. همین امر موجب شده است تا انتخاب قطعات مناسب برای آسانسور، برای بسیاری از افراد به یک کابوس تبدیل شود.
در انتخاب قطعات یک آسانسور همواره باید کیفیت را مدنظر خود قرار دهید. بسیاری از افراد به دلیل عدم آگاهی از نحوه ساخت و قرارگیری قطعات آسانسور و با خرید محصولات بیکیفیت در کارکرد آسانسور اختلال ایجاد میکنند. بهترین روش خرید این قطعات ، استفاده از خدمات وبسایت رادا صنعت است. رادا صنعت کلیه قطعات موردنیاز را با نازلترین قیمت ممکن در اختیار شما عزیزان قرار خواهد داد.
در صورت نیاز به مشاوره رایگان و یا خرید با ردا صنعت تماس بگیرید.