ردا صنعت
دیوار حائل

دیوار حائل

  • انواع دیوار حائل

    دیوار حائل چیست و در چه مکان‌هایی کاربرد دارد؟ با ما در این مقاله همراه باشید تا پیرامون دیوارهای حائل و مختصات آنان اطلاعاتی کسب نماییم:

    همان‌طور که می‌دانید، ساخت‌وساز ممکن است در تمام مکان‌ها و در هر شرایطی انجام گیرد. از جمله شرایطی که ساخت و ساز را در برخی اماکن با مشکل مواجه می‌کند شیب‌های تند، فرسایش خاک، کنترل آب و موارد دیگر است. برای حل این مشکلات، دیوارهای حائل یکی از بهترین راهکارهایی است که می‌توان به کار برد. دیوارهای حائل برای کنترل زمین، کنترل آب، حفظ توده خاک و همچنین زیبایی محیط و چشم‌انداز اجرا می‌شوند. در ادامه این مقاله با انواع دیوارهای حائل و روش‌های اجرای آن آشنا می‌شویم. با ما همراه باشید.

    دیوارهای حائل چیست؟

    به‌طورکلی این نوع دیوار به دیواری اطلاق می‌گرددکه برای مقاومت در مقابل فشارهای جانبی ناشی از خاک اجرا می‌شود. به بیان دیگر، به عنوان نگه‌دارنده و تکیه‌گاهی برای سازه‌ای دیگر یا برای جلوگیری از خرابی‌های ناشی از ریزش و مشکلات طبیعی طراحی می‌شود.

    دیوار حائل قفسه ای یا گابیون
    دیوار حائل قفسه ای یا گابیون

    انواع دیوار حائل

    دیوارهای حائل با توجه به مکانی که قرار است در آن اجرا شوند و همچنین شرایط موجود، از نظر عملکرد انواع مختلفی دارند. در ادامه به معرفی و توضیح هر یک می‌پردازیم.

    دیوار حائل وزنی

    دیوارهای‌حائل وزنی به‌گونه‌ای طراحی می‌شود که برای تحمل فشار زمین جانبی به وزن خودش تکیه می‌کند؛ یعنی این دیوار به‌نوعی اجرا می‌شود که فشار افقی خاک را تحمل کرده و بزرگ طراحی می‌شود. در نتیجه باید هنگام طراحی دیوارهای حائل وزنی به نیروهایی که به آن وارد می‌شود توجه کرد. از جمله کاربردهای آن نیز دیوارهای کناری سرریزهاست.

    دیوار حائل گابیون یا قفسه‌ای

    یکی دیگر از انواع دیوارهای حائل، دیوار گابیون است که نوعی دیگر از دیوارهای حائل وزنی به حساب می‌آید. اجزای تشکیل‌دهنده دیوارهای حائل گابیون، جعبه‌های مستطیلی چندسلولی، تسمه‌های فلزی گالوانیزه و تورهای پلیمری است. این جعبه‌ها از سنگ‌ها یا شن و ماسه پر میگردد و عموما برای ثابت شدن مکان‌های شیب‌دار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

    دیوار حائل طره‌ای جلوبند دار و پشت‌بند دار

    هنگامی که فشار جانبی خاک زیاد باشد، باید از این نوع دیوار بهره برد. علاوه‌برآن باید توجه داشت هنگامی از این دیوار استفاده شود که دیوار مرتفع بوده (۸ تا ۱۲ متر) و اجرای پشت‌بندها به درون خاکریز ممکن باشد.

    فاصله‌ای که برای بین پشت‌بند‌ها باید در نظر گرفت حدود نصف یا یک سوم ارتفاع کل دیوار است؛ همچنین بهتر است اولین پشت‌بند نیز در ابتدای دیوار قرار گیرد. تفاوت دیوارهای طره‌ای جلوبند دار و پشت‌بند دار نیز در این است که در دیوار جلوبند دار تیغه‌های مهاری بتنی در جلوی دیوار قرار می‌گیرند.

    دیواره حایل پشت‌بند دار
    دیواره حایل پشت‌بند دار

    دیوار حائل طره‌ای

    دیوارهای حائل طره‌ای پرکاربردترین و رایج‌ترین نوع دیوارهای حائل و نگهدارنده است و باید دقت بیشتری را نسبت به سایر دیوارهای حائل برای طراحی آن به کار برد. اسلب ساقه و پایه بتن مسلح و بتن پیش‌ساخته اجزای تشکیل‌دهنده این دیوار هستند.

    پایه نیز به دو قسمت پاشنه و پنجه تقسیم می‌شود. پاشنه قسمتی از پایه است که در زیر ناحیه گودبرداری قرار دارد و به قسمت‌های دیگر به جز پاشنه، پنجه اطلاق می‌شود. این دیوار اغلب به شکل T یا L طراحی و اجرا می‌شوند و چون به بتن کمتری نسبت به دیوار حائل از نوع وزنی آن احتیاج دارد و اقتصادی است، ممکن است تا ارتفاع ۱۰ متر نیز اجرا شود.

    دیوار حائل سپری یا شمعی

    کاربرد دیوارهای حائل سپری یا دیوارهای ستون‌دار در تحمل فشارهای جانبی در اعماق بزرگ حفاری است که می‌توان به صورت دائمی یا موقت اجرا شود. دیوار حائل سپری به این صورت است که شمع یا ستون‌های بتنی به عمق کافی در کنار هم و در زمین نصب می‌شوند.

    علاوه بر شمع‌های بتنی از ورق‌های فولادی هم می‌توان استفاده کرد و تا عمق مورد نیاز در زمین نصب می‌شوند، اما نسبت به شمع‌های بتنی نمی‌توانند در برابر فشار بسیار بالا مقاوم باشند.

    دیوار حائل ستونی، شمعی یا سپری
    دیوار حائل ستونی، شمعی یا سپری

    دیوار حائل سپری مهارشده

    از دیگر انواع دیوارهای حائل می‌توان به دیوارهای حائل سپری مهارشده اشاره کرد. این دیوار در فضاهای محدود کاربرد دارد و زمانی که به تکیه‌گاه و نگهدارنده نازک نیاز باشد استفاده می‌شود. معمولا دیوارهای حائل سپری مهارشده برای زمین‌های سست و روی صخره‌ها مناسب هستند. روش اجرای دیوار حائل در این نوع، به این صورت است که میله‌های کابل و سیم‌های عمیق به زمین فرو برده می‌شوند و در نهایت انتهای آن با بتن پر می‌شود تا به زمین اتصال یابد.

    دیوار حائل میخکوب شده یا زمین پایدارشده

    از دیگر دیوارهای حائل که استفاده از آن‌ها رایج است دیوارهای حائل میخکوب شده نام دارند. اجرای این مدل نیز توسط پرکننده‌هایی مانند گرانول و تقویت‌کننده‌ها انجام می‌شود و دیوار‌هایی که از جنس نوارهای فلزی یا مش‌های پلاستیکی است کنار یکدیگر قرار می‌گیرند.

    اجرای دیوار حائل میخکوب شده
    اجرای دیوار حائل میخکوب شده

    دیوار حائل گهواره‌ای

    دیوارهای حائل گهواره‌ای زیرمجموعه دیوارهای حائل وزنی هستند. نحوه ساخت این دیوار‌ها به این صورت است که از جعبه‌های چوبی یا بتنی یا فلزی ساخته شده‌‌اند. پس از آن جعبه‌ها را با مواد دانه‌درشت پر می‌کنند و یک ساختار زهکشی آزاد ایجاد می‌شود.

    نیروهای وارده به دیوار حائل

    دیوارهای حائل نیروی زیادی را از جهات مختلف متحمل می‌شود که می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

    • فشار عمودی و فشار جانبی از سوی زمین
    • وزن خود دیوار
    • فشار آب افقی
    • بار عمودی یا بار افقی
    • جابه‌جایی بار به دلیل سفره آب زیرزمینی
    جهت اجرای انواع دیوارهای حائل  می‌توانید همین حالا با کارشناسان فروش ما در ردا صنعت تماس حاصل بفرمایید. 

    شرایط پایداری دیوار حائل

    1. دیوار حائل باید از نظر ساختاری بتواند در مقابل فشاری که به آن وارد می‌شود مقاومت لازم را داشته باشد.
    2. دیوار باید به‌گونه‌ای طراحی شود که توسط فشار جانبی خراب و واژگون نشده یا حرکت یا لغزش نیز نداشته باشد.
    3. وزن دیوار و نیروی ناشی از فشار زمین، نباید بیشتر از تحمل ایمن خاک باشد.
    4. اگر در پشت دیوار آب قرار دارد باید حفره‌هایی تعبیه شود که مقدار آب اضافی تخلیه شود.
    5. اگر دیوارهای حائل به صورت سنگی یا بلوکی باشند باید در فاصله ۶ تا ۹ متری اتصالات انبساطی قرار گیرند.

    نتیجه‌گیری

    در این مقاله سعی کردیم به معرفی دیوارهای حائل و انواع آن پرداخته و روش اجرای این نوع دیوار را در مدل‌های مختلف آن شرح دهیم. اهمیت استفاده و وجود دیوارهای حائل باعث می‌شود تا همانند سدی محکم در برابر توده خاک یا منابع آبی قرار گیرد؛ در نتیجه در راه‌سازی، سدسازی تحلیل شرایط و بهره ‌بردن از دیوارهای حائل امری اساسی است.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۳ رای

    6 دیدگاه دربارهٔ «دیوار حائل»

    1. فرهاد امیله

      درود بر این مجموعه . کار من مدتی ساخت و ساز بود و در حال حاظر هم گاهی باغ و یلا میسازم.این مقاله رو با دقت خواندم. چرا که همیشه دیوار های حائل برای ما اهمیت داره بنا به شرایط محیطی که کار میکنیم ، تشکر میکنم خیلی کامل در مقاله در این مورد توضیح داده شده بود ، دیوار حائل قفسه ای نظر من رو جلب کرد چون هم ساختار طبیعی و سنگی داره و هم زیبایی ، ( البته برآورد هزینه مهم هست ) برای ویلای ۱۵۰۰ متری که قراره شروع کنیم . از این دیوار استفاده میکنم . تشکر از این اطلاعات مفید .

    دیدگاه‌ خود را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    preloader