امروزه آسانسورها نقش بسیار مهمی را در زندگی ما ایفا میکنند. تقریباً میتوان در هر ساختمان مدرنی این بالابرهای کاربردی را مشاهده کرد. تابلو آسانسور یکی از مهمترین اجزای این دستگاه است که وظیفه هدایت و کنترل سرعت را برعهده دارد. از تابلوهای آسانسور با نامهایی نظیر تابلو فرمان، تابلو کنترل، برد کنترل و … نیز یاد میشود. ساخت، طراحی، نصب تابلو برق آسانسور کارگاهی
در صورت نیاز به مشاوره رایگان و یا خرید با ردا صنعت تماس بگیرید.
کوچکترین مشکلی در این بخش میتواند موجب شود تا آسانسور عملکردی صحیح نداشته باشد. تابلوهای آسانسور باید به نحوی طراحی شوند که حتی در بدترین شرایط نیز بهترین کارکرد را از خود نشان دهند. در این متن قصد داریم شما را با تابلو کنترل آسانسور و همچنین کاربرد این محصول آشنا کنیم. شناخت موارد مرتبط به این قطعه میتواند به شما کمک کند تا در هنگام خرید و یا تعبیه آسانسور، یک محصول باکیفیت را انتخاب کنید. با ما در ادامه متن همراه باشید.
کاربرد تابلو کنترل (برق) آسانسور چیست؟
اصلیترین وظیفه تابلو آسانسور، کنترل سرعت بالابر است. البته این قطعه فرایندهای مختلف دیگری را نیز انجام میدهد. از جمله این فرایندها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کنترل مسیر حرکت آسانسور: آسانسور در راستای عمودی به سمت بالا و یا پایین حرکت میکند. تابلو فرمان آسانسور وظیفه دارد تا از صحیح بودن مسیر حرکت آسانسور چه به سمت بالا و چه به سمت پایین اطمینان حاصل کرده و در صورت حرکت نامناسب، آسانسور را متوقف کند.
- بررسی کلیه دستورهای دریافتی از کابین: تنظیم فرایندی که باید آسانسور انجام دهد، بر عهده تابلو کنترل آسانسور است. وقتی دکمهای را در داخل کابین آسانسور فشار میدهید، یک دستور الکترونیکی به تابلو کنترل آسانسور ارسال میشود. در مرحله بعد، تابلو فرمان آسانسور باید دستور مدنظر را پردازش کند. این کار بهوسیله یک چیپ پردازشی که بر روی برد تابلو کنترل قرار گرفته است، صورت میگیرد.
- محافظت از سایر قطعات الکترونیکی: آسانسور یک وسیله مکانیکی – الکترونیکی به شمار میآید؛ به همین دلیل هرگونه مشکلی در قطعات الکترونیکی، موجب آسیبدیدن قطعات مکانیکی نیز خواهد شد. تابلو کنترل آسانسور موظف است بهصورت لحظهای تمام قطعات الکترونیکی را بررسی کند تا در صورت وجود اختلالات، نسبت به تعویض قطعه مربوطه اقدام شود.
بهرهگیری از تابلو آسانسور موجب میشود تا نیازی به استفاده از اپراتورهای انسانی وجود نداشته باشد. همه افراد میتوانند با فشار یک دکمه، طبقه مدنظر خود را انتخاب کنند! ساخت، طراحی، نصب تابلو برق آسانسور کارگاهی
مدلهای مختلف تابلو کنترل آسانسور
همانند سایر قطعات آسانسور، تابلو کنترل آسانسور را میتوان در انواع مختلفی تهیه کرد. هر یک از این محصولات دارای ویژگیهای منحصربهفرد خود هستند. امروزه بیشتر از ۲ نوع تابلو فرمان آسانسور استفاده میشود که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
تابلو فرمانهای دوسرعته
از این مدل تابلو فرمانها با نام تابلو کنترل spd2 نیز یاد میشود. دوسرعته بودن موجب خواهد شد تا بتوان آسانسور را با دو سرعت مختلف کنترل کرد. البته چنین شرایطی به موتور آسانسور بستگی دارد. برای مثال اگر تابلو فرمان دوسرعته باشد، ولی موتور آسانسور از این قابلیت پشتیبانی نکند، به طبع استفاده از این نوع تابلو فرمان بیهوده است.
در تابلو فرمانهای دوسرعته هنگام حرکت ابتدایی آسانسور، موتور با تمام توان خود کار خواهد کرد تا مشکلی از نظر بالابردن کابین آسانسور وجود نداشته باشد. کلیه دستورات مربوط به این سرعت بالا، توسط تابلو فرمان به آسانسور ارسال میشود. پس از حرکت ابتدایی، تابلو آسانسور سرعت مربوطه را کمی کاهش میدهد تا شتاب آسانسور به حد استاندارد برسد؛ اما در زمان توقف دوباره تابلو فرمان، دستور کاهش سریع سرعت را ارسال میکند. ساخت، طراحی، نصب تابلو برق آسانسور کارگاهی
چنین فرایندی موجب میشود تا حرکات آسانسور برای افرادی که درون کابین قرار دارند، بهشدت نامناسب به نظر برسد. همین امر موجب شده است تا امروزه در بسیاری از آسانسورها چنین تابلوهایی تعویض شوند. در این نوع تابلو فرمان به علت قرارداشتن استارت موتور بهصورت مستقیم (direct)، جریان برق وارد شده چندین برابر میشود.
چنین موضوعی، نتیجهای جز مصرف برق فوقالعاده بالای آسانسور ندارد. از تابلو فرمانهای دوسرعته معمولاً در آسانسورهای قدیمی و یا آسانسورهایی که از موتورهای جدید بهره نمیبرند، استفاده میشود؛ زیرا نسبت به تابلو فرمانهای درایوری، مزایای بسیار کمتری دارند. ساخت، طراحی، نصب تابلو برق آسانسور کارگاهی
تابلو فرمانهای درایوری
از این تابلو فرمانها با نامهایی نظیر تابلو فرمان 3VF و یا VVVF نیز نام برده میشود. این نوع تابلو فرمان آسانسور نسبت به مدل دوسرعته، فناوری پیشرفتهتری را در درون خود جای داده است. امروزه تابلو فرمانهای درایوری را میتوان در اکثر آسانسورهای مدرن و پیشرفته ایرانی و خارجی مشاهده کرد.
اصلیترین بخش این نوع تابلو فرمانها، قطعهای به نام INVERTER است. وظیفه این بخش، بررسی و چک کردن فرکانسهای مختلفی است که بر روی برد تابلو کنترل ارسال میشوند. به دلیل وجود بخش INVERTER آسانسور از سرعتی معقول پیروی میکند (برخلاف تابلو آسانسور دوسرعته که در ابتدا و انتهای حرکت، سرعتهای متفاوتی را ارائه میدهد).
تابلو فرمانهای درایوری از روند سرعتی آهسته ولی مداوم استفاده میکنند. در این نوع تابلو فرمان، آسانسور از همان ابتدا و بهصورت ناگهانی سرعت نمیگیرد، بلکه کل حرکت آسانسور بهصورت لحظهای بررسی میشود. این امر باعث شده است تا افرادی که در کابین آسانسور قرار دارند، از یک سواری آرام و پیوسته لذت ببرند.
یکی دیگر از مواردی که موجب برتری این نوع تابلو فرمان نسبت به تابلو فرمانهای دوسرعته میشود، بحث کاهش مصرف انرژی است. تابلو فرمانهای درایوری به دلیل وجود ساختار مدرن و تغییراتی در سیستم کنترل، به انرژی بسیار کمتری برای جهتدهی آسانسور نیاز دارند.
سخن پایانی
به پایان متن آشنایی با تابلو کنترل آسانسور رسیدیم. همانطور که در ابتدای متن گفته شد، امروزه تابلو کنترل آسانسور به یکی از مهمترین قطعات این دستگاهها تبدیل شده است. تابلوهای آسانسور باید با استفاده از برترین قطعات الکترونیکی ساخته شوند تا علاوه بر افزایش عمر برد تابلو، احتمال ایجاد خطا در زمینه هدایت و کنترل آسانسور کاهش یابد.
در هنگام تهیه تابلو آسانسور باید اعتبار شرکت سازنده را مدنظر قرار داد. اگرچه برندهای مختلفی نسبت به تولید این محصول اقدام کردهاند؛ اما تنها راه انتخاب یک محصول مناسب، مراجعه به فروشندگان معتبر است. ردا صنعت با تجربهای چندینساله در زمینه فروش تابلوهای آسانسور مفتخر است شما را در این زمینه همراهی کند.
در صورت نیاز به مشاوره رایگان و یا خرید با ردا صنعت تماس بگیرید.