ردا صنعت
دیوار برشی

دیوار برشی

  • دیوار بررشی چیست

    دیوار برشی چیست و در چه مکان‌هایی کاربرد دارد در این مقاله با ما همراه شوید تا درباب این دیوارها باهم صحبت نماییم:

    دیوارهای برشی به دیوارهایی اطلاق می‌گردد.که به عنوان مهار کردن و کنترل بارهای جانبی برای مقاومت در برابر باد و طوفان شدید،.زمین لرزه و حوادثی از این قبیل ساخته‌می‌شود. جالب است بدانید که دیوارهای برشی در قسمت‌های خارجی سازه قرار می‌گیرند،.البته لازم به ذکر است که استثنایی هم وجود داشته و ممکن است.گاهی دیوار‌های برشی ساختمان در محیط داخلی ساخته‌شود و وجود آن به منظور مهاربندی لازم و ضروری باشد. 

    انواع دیوارهای برشی
    انواع دیوارهای برشی

    لازم به ذکر است که دیوارهای برشی معمولاً به صورت کاملا مستقیم به فونداسیون متصل می‌شوند.و در واقع مهم‌ترین کاری که دیوارهای برشی انجام می‌دهند، افزایش مقاومت ساختمان و بناها است.و این نوع از دیوارها را نیز می توان به ستون‌ها متصل کرد. در ادامه این مقاله برایتان به معرفی دیوار برشی و انواع آن می‌پردازیم.

    معرفی انواع دیوارهای برشی

    استفاده از مدل‌های مختلف انواع دیوارهای برشی در واقع به سازه و اندازه و ابعاد ساختمان بستگی دارد.و با توجه به مصالحی که در اختیار سازندگان بناها وجود دارد،.می‌تواند به دیوارهای برشی شکل و فرم خاصی بدهند و از مدل‌های مختلفی استفاده کنند. از جمله مهم‌ترین انواع دیوارهای برشی می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم. این موارد عبارت‌اند از:

    دیوارهای برشی مونولیتیک

    یکی از رایج‌ترین نوع دیوارهای برشی، دیوارهای برشی مونولیتیک است.که خود نیز شامل چندین نوع مختلف بوده و در شرایط گوناگون با توجه به نوع سازه مورد استفاده قرار می‌گیرند. مونولیتیک در واقع ساده‌ترین نوع دیوارهای خاص برشی بوده و به شکل کوتاه، اسکوات و طره‌ای تقسیم بندی می‌شوند.

    توجه به ساخت دیوارهای برشی
    توجه به ساخت دیوارهای برشی
    دیوارهای برشی جفت

    دیوارهای جفت معمولاً به وسیله تیرها و دال‌های متصل به هم جفت شده‌اند و یکسری بازشدگی‌های منافذی در این دیوارها مشاهده می‌شود. این نوع از دیوارهای برشی تحت عنوان کاپل نیز شناخته‌شده‌اند و معمولاً به عنوان مقطع‌های دیواری‌پیوسته و کاملا جداگانه عمل می‌کنند.

    دیوارهای برشی تخت و یا کانالی

    اگر بخواهیم انواع دیوارهای برشی را از نظر سطح مقطع به سه دسته تقسیم کنیم، می‌توانیم به صفحه‌ای و تخت،  لبه دار و کانالی اشاره کنیم. سازندگان بنا با توجه به مصالحی که در اختیارشان قرار می‌گیرد،  می‌توانند سطح مقطعی را انتخاب کرده و دیوار برشی ساختمان را با توجه به آن‌ها طراحی کرده و بسازند. معمولا برای ساخت انواع دیوارهای برشی در نظر گرفتن نظرات مهندس ناظر ساختمان اهمیت ویژه‌ای دارد.

    مقاومت ساختمان به واسطه این دیوارها
    مقاومت ساختمان به واسطه این دیوارها
    دیوارهای برشی بتن مسلح

    از دیگر مدل‌های رایج دیوارهای برشی می‌توان به بتن مسلح اشاره کرد که به صورت گسترده در ساخت ساختمان‌های کوچک و مسکونی مورد بهره‌وری قرار می‌گیرند.  این مدل از دیوارهای برشی به صورت افقی و قائم ساخته‌می‌شوند و ضخامت دیوارهای برشی مسلح تا درجه زیادی به فاکتورهای مورد نیاز به عایق حرارتی ساختمان به عنوان مثال سن ساختمان، تعداد طبقات ساختمان و سایر عوامل دیگر بستگی دارد و معمولاً ضخامت دیوارهای برشی بتن مسلح بین بازه ۱۴۰ میلی‌متری تا ۵۰۰ میلی‌متری است.

    لازم به ذکر است که برای افزایش استحکام و مقاومت این مدل از دیوارهای برشی معمولاً از میلگردها با استفاده از تنگ یا خاموت دورپیچ درون دیوارها برشی استفاده می‌کنند تا مقاومت ساختمان به میزان قابل توجهی افزایش یابد.

    دیوار برشی مصالح بنایی

    به انواع دیوارهای برشی مصالح بنایی بلوک بتنی نیز می‌گویند و با بهره‌گرفتن از مصالح توخالی همچون آجر و بلوک ساخته‌می‌شوند.‌ این نوع از دیوار‌ها با استفاده از بلوک‌های بتنی پیش‌ساخته و ثابت به صورت هم راستا و با میلگرد‌های مسلح فولادی ساخته‌شده‌ و مراحل دیوار چینی آن‌ها اجرا می‌شود.

    مسلح سازی در این نوع از دیوارها معمولاً به منظور استفاده حداکثر از بلوک‌های بتنی در مقابل بارهای لرزه‌ای کاربرد دارد. معمولا میلگردها در هر دو جهت افقی و  قائم بین فضا خالی دیوارهای برشی قرار می‌گیرند و سایر فضای خالی بلوک‌ها نیز به وسیله بتن از پیش‌‌‌‌ساخته‌شده مقاوم سازی می‌شوند.

    انواع دیوارهای برشی سازه‌های ساختمانی
    انواع دیوارهای برشی سازه‌های ساختمانی
    دیوارهای برشی فولادی

    دیوار برشی ساختمان فولادی در واقع از صفحات فولادی که شامل ستون‌ها و تیرهای افقی می‌شوند، ساخته‌شده‌اند. عملکرد این مدل از دیوارهای برشی شباهت بسیار زیادی با شاه تیرها و یا تیرهای اصلی صفحه‌ای داشته و صفحات فولادی دیواری نیز به عنوان جان شاه تیرهای صفحه و ستون عمل می‌کنند. این قبیل از دیوارها به طور معمول در ساختمان‌ها و اسکلت فلزی با تعداد طبقات بسیار بالا استفاده شده‌و از مزیت بالقوه این نوع دیوارها می‌توان به هزینه اندک آن‌ها و اجرا به شیوه سریع و راحت و وزن پایین اشاره کرد.

    بررسی مراحل اجرای دیوار برشی و قرار گرفتن آن در ساختمان

    انواع دیوارهای برشی با توجه به شکل و موقعیت پلان‌های دیوارهای برشی تاثیرات بسیار زیادی در رفتار کلی سازه و ساختمان می‌گذارند و به عنوان مثال مقاومت ساختمان را به میزان قابل ملاحظه‌ای افزایش می‌دهند. برای اجرای این قبیل از دیوارها باید مراحل زیر طی شوند و بر اساس سه مرحله می‌توان دیوارهای برشی را برای ساخت ساختمان آماده کرد. این مراحل عبارت‌اند از:

    آرماتوربندی

    مرحله آرماتوربندی در واقع به مرحله ساخت میلگردهای افقی و عمودی برای افزایش مقاومت دیوارهای برشی اطلاق می‌گردد. در این مرحله معمولاً از آرماتورهای عمودی و از آرماتورهای افقی در فواصل مشخصی از دیوارهای برشی استفاده می‌کنند.

    قالب بندی

    زمانی که آرماتور بندی به پایان رسید نوبت  قالب بندی می‌شود و یکی از مهم‌ترین مراحل نصب دیوار برشی قالب بندی است که باید به دقت انجام شود.  در این مرحله میلگردهای افقی و قائم در قالب‌ها باید به گونه‌ای باشند که به راحتی بتن از میان آن‌ها حرکت کند و پس از اطمینان از قرار گرفتن روند میلگردها در فضای بین قالب‌ها باید صفحات قالب از پین گوه به یکدیگر و به آن‌ها متصل شوند.

    بتن ریزی

    در این مرحله پس از کسب اطمینان از مقاومت و ثابت بودن قالب‌ها بتن ریزی بین فضاهای آن‌ها انجام شده و سپس به کمک دستگاه ویبراتور از جاگیری بتن بین میلگردهای عمودی و عفقی اطمینان کسب می‌کنند.

    جمع بندی و سخن پایانی

    در این مقاله برایتان به شرح مفصل دیوار برشی و انواع آن پرداختیم و از شیوه ساخت این قبیل از دیوارهای برشی ساختمان‌ها گفتیم.  توصیه می‌کنیم که به هنگام ساخت ساختمان و بناهای مستحکم به دیوارهای برشی نهایت توجه را داشته باشید؛ زیرا مقاومت و استحکام ساختمان به آن‌ها وابسته است.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    دیدگاه‌ خود را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    preloader