ردا صنعت

خوردگی در تأسیسات

  • تأثیرات خوردگی در تأسیسات

    خوردگی در تأسیسات چیست و چطور می‌توان از ایجاد آن جلوگیری نمود؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا پیرامون خوردگی تاسیساتی و نحوه جلوگیری از ایجاد آن بحث نماییم:

    خوردگی پدیده‌ای تدریجی است که طی آن ماده (به‌ویژه فلز) در اثر تماس با محیط اطراف، تغییر حالت می‌دهد و به‌اصطلاح فاسد یا تجزیه می‌شود. خوردگی در تأسیسات بسیار هزینه‌بر است و همچنین به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین مشکلات و معضلات در تأسیسات مختلف از جمله آب و فاضلاب، نفت و گاز، پتروشیمی، حمل‌ونقل و غیره به شمار می‌رود. در ادامه به تأثیرات خوردگی در تأسیسات و همچنین عوامل آن می‌پردازیم. علاوه‌برآن در آخر چند راهکار درباره نحوه کنترل آن به شما خواهیم گفت.

    خوردگی در تأسیسات

    خوردگی در تأسیسات، در حقیقت یک واکنش شیمیایی بین فلز و محیط اطراف آن است که نتیجه مفیدی برای تأسیسات نخواهد داشت. چون همان‌طور هم که می‌دانید، نتیجه این واکنش، چیزی جز اکسید شدن فلز نخواهد بود که بسیار هزینه‌بر است. لازم به ذکر است که تأثیرات خوردگی در تأسیسات به ناگهانی اتفاق نمی‌افتد؛ بلکه روندی تدریجی است و بعد از گذشت مدتی، می‌توان آثار مخرب آن را دید.

    ناگفته نماند که خوردگی همیشه در اثر واکنش با آب یا هوا، اتفاق نمی‌افتد و عواملی مانند جریان الکتریسیته و فشار هم می‌توانند باعث خوردگی شود. گاهی در کنار هم قرار گرفتن دو لوله فلزی که هم جنس نیستند، باعث ایجاد پدیده خوردگی می‌شود. به‌این‌ترتیب که فلز آن به‌تدریج، اکسید می‌شود یا به‌اصطلاح زنگ می‌زند. در نتیجه بعد از زنگ‌زدگی و خوردگی لوله‌ها، نشت آب اتفاق می‌افتد و میزان زیادی از آن به هدر خواهد رفت.

    خوردگی در تاسیسات
    خوردگی در تاسیسات

    خوردگی در شبکه‌‎های آب

    در شبکه‌های آب، لوله‌های انتقال آب را از جنس مواد مختلفی مانند فولاد، چدن و بتنی می‌سازند. به‌هرحال جنس لوله هرچه باشد، بعد از مدتی دچار خوردگی خواهد شد و میزان زیادی آب هم نشت می‌کند. تمامی این نوع لوله‌ها می‌توانند در برابر آب و تماس با هوا بعد از مدتی، اکسید شوند. خوردگی و رسوب‌گذاری در تأسیسات آب و فاضلاب، می‌تواند داخلی یا خارجی باشد. در ادامه هر یک از موارد را توضیح می‌دهیم:

    خوردگی داخلی

    در این نوع خوردگی مواد محلول در آب درون لوله‌ها، باعث خوردگی می‌شود. لازم به ذکر است که دو مورد غلظت اکسیژن و املاحی که در آب محلول هستند روی خوردگی در مجموعه تأسیسات تأثیر دارند. درضمن اگر لوله‌های تأسیسات به‌خوبی محافظت نشده باشند، به‌خاطر تولید اسیدسولفوریک، دچار خوردگی داخلی خواهند شد.

    خوردگی خارجی

    لوله‌هایی که زیر خاک یا زمین قرار می‌گیرند، چه از جنس فولاد باشند و چه از جنس مواد دیگر مانند چدن، قطعاً دچار خوردگی خواهند شد. لوله‌ها در اثر تماس با خاک و مواد آلی آن، می‌توانند دچار خوردگی شوند. بعضی از جریانات اتفاقی از جمله حرکت واگن‌های قطار روی ریل هم از عوامل مؤثر در خوردگی خارجی لوله‌ها هستند. باکتری‌هایی که در خاک وجود دارند یا سایر فعالیت‌های بیولوژیکی که در خاک انجام می‌شود هم از دیگر عواملی هستند که باعث رخ‌دادن پدیده خوردگی خارجی خواهند شد.

    عوامل موثر روی خوردگی
    عوامل موثر روی خوردگی

    عوامل تأثیر خوردگی در تأسیسات

    در زمینه تأثیرات خوردگی در تأسیسات، تحقیق‌های زیادی انجام شده است که در نهایت موارد زیر به‌عنوان عوامل مؤثر بر خوردگی و رسوب‌گذاری در تأسیسات آب و فاضلاب معرفی شده‌اند:

    • مقدار آب
    • درجه حرارت
    • وجود اکسیژن در آب
    • وجود دی‌اکسیدکربن در آب
    • سولفید هیدروژن در آب
    • نوع جریان و سرعت آن
    • خوردگی‌های قبلی در لوله‌ها
    تاثیر آب در خوردگی تاسیسات
    تاثیر آب در خوردگی تاسیسات

    جهت اجرای انواع سیستم‌های موتورخانه‌ای می‌توانید با کارشناسان فروش و واحد پشتیبانی ما در ردا صنعت تماس حاصل نمایید.

    عامل آب و خوردگی در قسمت تأسیسات

    در ابتدا به این نکته اشاره‌ای داشته باشیم که آب خام از رودخانه‌ها، چشمه‌ها، دریاچه‌ها و غیره حاصل می‌شود. آب شیرین یا آب خامی که از این منابع طبیعی حاصل می‌شود، خاصیت‌های منحصربه‌فردی دارد. یکی از ویژگی‌های آن، این است که سرعت بسیار زیادی در حل کردن مواد مختلف دارد. در نتیجه براثر این حل شدن، مقداری ناخالصی در آب به وجود خواهد آمد. در نهایت هم شاهد ایجاد شدن رسوبات در لوله‌های انتقال در تأسیسات خواهیم بود.

    همان‌طور که همه ما می‌دانیم، گاز اکسیژن در آب به میزان زیادی وجود دارد و به‌عنوان عنصر اصلی آن هم شناخته می‌شود. از طرفی هم از میزان واکنش‌پذیری اکسیژن با فلزات و خوردگی آشنا هستیم. پس می‌توان اکسیژن محلول در آب درون لوله‌ها را هم یکی از عوامل مهم در خوردگی دانست. لازم به ذکر است که آبی که درون لوله‌ها جریان دارد، تنها عامل خوردگی نیست و بارش باران هم تأثیر زیادی در خوردگی دارد. چون هنگامی که آب با ذرات هوا در تماس باشد، شدت خورندگی بیشتری خواهد داشت.

    خوردگی در تاسیسات نفت و گاز
    خوردگی در تاسیسات نفت و گاز

    تأثیرات خوردگی در تأسیسات صنایع مختلف

    تأثیرات خوردگی در تأسیسات، تنها شامل تأسیسات آب و فاضلاب نمی‌شود. در تأسیسات صنعت نفت و گاز در دریاهای جنوب مانند خلیج‌فارس، خوردگی به‌وفور دیده می‌شود و همیشه نیاز است که تعمیرات یا تعویض لازم انجام شوند. رطوبت بالای هوا در نزدیکی دریاها، همیشه تأسیسات را تحت تأثیر خود قرار می‌دهد. به‌غیراز صنعت نفت و گاز، در صنعت حمل‌ونقل هم با مشکل خوردگی مواجه هستیم.

    برای مثال هواپیماها، اتوبوس‌ها، قطار و کشتی به دلیل این‌که از فلز هستند، همیشه در معرض خوردگی قرار می‌گیرند. به‌طورکلی شرایط اقلیمی تأثیر مستقیمی روی شدت خوردگی دارد و نمی‌‎توان گفت که همه تأسیسات در همه‌جا با یک سرعت دچار خوردگی می‌شوند. در ادامه جهت آشنایی شما با فاکتورهایی که روی سرعت خوردگی تأثیر دارند، چند مورد را معرفی می‌کنیم.

    عوامل مؤثر روی سرعت خوردگی در تأسیسات

    یکی از عواملی که روی سرعت خوردگی تأثیر زیادی می‌گذارد، میزان فشار گاز دی‌اکسیدکربن است. هرچقدر فشار این گاز بیشتر باشد، میزان خوردگی هم افزایش پیدا می‌کند درضمن هرچقدر سرعت یک مایع (نفت، آب و غیره) بیشتر باشد، بازهم شاهد تأثیرات خوردگی در تأسیسات به طور زودهنگام خواهیم بود. با افزایش میزان درجه حرارت، سرعت خوردگی به همان میزان افزایش پیدا می‌کند. تا جایی که حالت لایه‌ای ایجاد شود.

    سخن آخر

    تأثیرات خوردگی در تأسیسات اتفاقی اجتناب‌ناپذیر است و همیشه شاهد اتفاق افتادن این پدیده هستیم. با این‌که نمی‌توان به‌طورکلی جلوی پدیده خوردگی در قسمت تأسیسات را گرفت، بااین‌حال می‌توان با انجام یک سری‌کارها، رخ‌دادن آن را به تأخیر بیندازیم.  برای مثال از آلیاژهای مقاوم‌تر برای لوله‌های تأسیسات استفاده کنیم. یا این‌که خاک اطراف لوله را تعویض کنیم تا از تأثیر مستقیم یا غیرمستقیم مواد و باکتری‌های خاک، جلوگیری کنیم. همچنین می‌توان برای کاهش میزان خوردگی، از پوشش قیری استفاده کرد یا این‌که می‌توان لوله را در تیوپ پلی‌اتیلن قرار داد. استفاده از این راهکار، تماس با مواد خورنده و همچنین فشار را کاهش می‌دهد. در نتیجه تأسیسات مدت‌زمان بیشتری سالم می‌مانند.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    2 دیدگاه دربارهٔ «خوردگی در تأسیسات»

    1. سهیل باقری

      سلام
      برای جلوگیری از پوسیدگی تاسیسات ساختمان و همچنین موتورخانه راهکاری دارید؟؟
      لطفا هزینه راه کار در صورت وجود اعلام بفرمایید.

      1. سلام و وقت بخیر آقای باقری بله جهت جلوگیری از پوسیدگی تاسیسات ساختمان راهکار دارد لطفا جهت دریافت هزینه با کارشناسان فروش و واحد پشتیبانی ما تماس حاصل فرمایید.

    دیدگاه‌ خود را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    preloader