آشنایی با اسکلت بتنی
اسکلت بتنی یا سازههای بتنی در صنعت ساختمانی کاربردهای بسیاری دارد. عموماً برای ساخت سازههای بتنی از بتنآرمه استفاده میشود که این محصول بیشتر در ساختمانهای مدرن و جدید مورد استفاده قرار میگیرد. این وسیله یکی از مصالح مهم برای صنعت ساختمانسازی به شمار میرود که در مقاومت و امنیت یک ساختمان نقش اساسی را دارد. در ادامه این مقاله به بررسی ویژگیها، معایب، مزایا و همه چیز درباره اسکلت بتنی میپردازیم.
هر آنچه باید دربارهی اسکلت بتنی بدانیم
یکی از ابزار و مصالح مهم برای ساختمانسازی، اسکلت یا سازه بتنی است که وجود آن برای ساختمانسازی امری حیاتی و مهم محسوب میشود. این محصول در امنیت ساختمان و کیفیت آن و همچنین در مقاومت ساختمان تأثیر بسیار زیادی دارد. سازههای بتنی در ساختمان برای مقاومسازی سازهها و مقاومت بالای ساختمان با FRB استفاده میشود.
علاوه بر مقاومت کلی ساختمان، برای مقاومت و امنیت مکانهای دیگری همچون پلهها، ستونها، فونداسیون و … نیز از این سازه استفاده خواهد شد. بتنآرمه نیز از دیگر محصولات مورد استفاده در صنعت ساختمانسازی است که شامل سیمان، شن، ماسه و فولاد و میلگرد و… است. به طور کلی از بتنآرمه در ستونها و پیهای ساختمان و تیرهای اصلی استفاده میشود.
در ساختمانهایی که از اسکلت بتنی استفاده میشود آن ساختمان شامل یک چهارچوب و یک سازه بتنی است. مقاومت و عمر سازههای بتنی نیز باید بسیار بالا باشد.
شما کارفرمایان گرامی میتوانید صفر تا صد اجرای انواع ساختمانهای اجرایی خود را با خیال راحت به گروه فنی و مهندس
ردا صنعت با بیش از یک دهه سابقه فعالیت درخشان بسپارید.
بتنآرمه و اسکلتهای بتنی
یکی از حساسترین و مهمترین قسمت اجرایی در مقاومت ساختمانها آرماتوربندی است که در صورت رعایت نشدن این امر، تحمل سازهها در نیروی کششی و فشاری کاهش مییابد. همین امر نیز موجب کاهش مقاومت ساختمان میشود. برای ساخت سازهها و اسکلتهای بتنی از بتنآرمه استفاده میشود که بتنآرمه ترکیبی از شن و ماسه و سیمان است.
انتخاب یک سازهی بتنی مناسب بستگی به نوع آبوهوای منطقه، نوع سازه، نظر کارفرما، شرایط اجرای سازه و … دارد. استفاده از اینگونه سازههای بتنی شامل ستون، تیرهای فرعی و اصلی، فونداسیون، دیوارهای برشی و سقف و… است که برای اجرا کردن و طراحی آن در ساختمان، نیاز به مهارت کافی دارد که در غیر این صورت ایمنی سازه کاهش پیدا میکند.
مزایای اسکلت بتنی
اسکلت بتنی مزایای بسیار زیادی دارد که همانطور در ابتدای مقاله گفتیم از اصلیترین و مهمترین مزیت آن افزایش مقاومت ساختمانها خواهد بود. در ادامه به بررسی دیگر مزایای این اسکلت و سازه میپردازیم.
- این محصول قیمت بسیار مناسبی دارد زیرا از مواد ارزانی همچون شن و ماسه و … تشکیل شده است.
- این سازه نسبت به سازه و اسکلتهای دیگر مقاومت بیشتری دارد.
- دوام و مقاومت این سازه در برابر حرارت بسیار بالا است. بنابراین در صورت بروز مشکلاتی همچون آتشسوزی این نوع ساختمانها آسیب کمتری خواهند دید.
- اجرا کردن اسکلتهای بتنی در مقایسه با فلزی از تخصص و حساسیت کمتری برخوردار است بنابراین اجرای این نوع سازهها راحتتر صورت میگیرد.
- استفاده از استاندارد و دوام بالای اسکلت فلزی نیاز به انجام آزمایشها و تست جوش بسیاری دارد که هزینه این کار در کشور ما بسیار بالا است.
- طول عمر سازههای بتنی نسبت به سازه فلزی و دیگر سازهها بیشتر است.
- اجرای سازههای بتنی نسبت به دیگر سازهها مخصوصاً سازههای فلزی به زمان کمتری احتیاج دارد.
- با توجه به اینکه سازههای بتنی در قسمت پیریزی ساختمان نیز مورد استفاده قرار میگیرند، پس در هنگام زلزله یا ریزش بنا نیز با وجود سازههای اسکلتی، ساختمان کمتر دچار آسیب میشود. با توجه به مزیتهای بالا میتوان نتیجه گرفت که برای ساختمانهای اداری، منزل و ساختمانهای تجاری و … بهتر است که از اسکلت و سازههای بتنی استفاده شود.
معایب اسکلت بتنی
علاوه بر مزایای زیادی که این محصول دارد به بررسی برخی از معایب آن نیز میپردازیم.
- سازههای بتنی در مقایسه با سازههای فلزی وزن بسیار بالایی دارد بنابراین جابهجایی آن کمی سخت است.
- سازههای فلزی نیروی کششی بیشتری را نسبت به سازههای بتنی تحمل میکنند.
- استفاده از سازههای بتنی گاهی موجب هدر رفتن مصالح میشود.
- درساخت سازههای بتنی لازم است که از سقفهای کاذب استفاده شود و این امر هزینهی ساختمانسازی را بالاتر میبرد.
- در اجرای اینگونه سازهها در ساختمانها، محدودیتهایی وجود دارد و حتماً باید شرایط جوی و آب و هوایی را در نظر گرفت.
- در صورت تخریب شدن و یا حتی انفجار ساختمانها، اسکلتهای بتنی قابلیت تخریب پذیری بیشتری نسبت به دیگر اسکلتها دارد.
بررسی و مقایسه اسکلت بتنی و اسکلت فلزی در ساختمانها
برای ساختن ساختمانها از دو نوع اسکلت استفاده میشود:
1. اسکلت بتنی: که سازه و بنای اجرایی آن از جنس بتن به صورت مسلح میباشد.
2. اسکلت فلزی: استراکچر این ساختمانها با توجه به معیار و وزن سازهای آن از تیرآهن اجرا میگردد.
برای انتخاب هر کدام از این اسکلت و سازهها برای ساختمانسازی باید به نکات بسیاری توجه کنید. این دو نوع اسکلت با هم از نظر
- اقتصادی و میزان قیمت
- شرایط استفاده در ساختمانها
- محل اجرای آن
- شرایط جوی و آب و هوایی
- عوامل فنی و … متفاوت هستند.
نحوهی اجرای سازههای بتنی در ساختمان
به طور کلی برای استفاده از سازهها و اسکلت بتنی در ساختمان سه روش وجود دارد:
- تقویت کردن اعضا
- اضافه کردن اعضای جدید
- کاهش بارهای سازه
مراحل اجرای سازههای بتنی
مرحله اول:
برای اجرای سازه بتنی پیریزی و نوع فونداسیون است. شرایط پیریزی و اجرای فونداسیون در همه ساختمانها به یک شیوه انجام میشود. در ساختمانهای سازه بتنی، فونداسیون منفرد وجود ندارد و عرض و ارتفاع پیها با توجه به بارهای وارده و مکانیک خاک تعیین میشود.
مرحله دوم:
برای اجرای اسکلتهای بتنی، ستونها و نصب آنها هستند. محل نصب ستونها میتواند شکلهای مختلفی را داشته باشد. در یک ستون به ازای هر متر در ساختمان 4 عدد خاموت بسته میشود. همچنین برای اینکه میلگردها ثابت بمانند و تغییر اندازه ندهند، لازم است که میلگردها خم شوند و خم آن به اندازه 40 برابر میلگرد باشد. پس بریدن میلگردها باید طول مشخصی داشته باشد و در فاصلههای معینی نصب شود. سپس تراز و قالببندی تا سقف انجام شود.
مرحله سوم:
اجرای سقف و تیر ساختمانها است که برای اجرای تیرها باید میلگردهای تقویتی در ابتدا و انتهای تیر نصب گردند. همچنین در پایین و انتهای تیر نیز برای تحمل نیروهای کششی لازم است که نصب شود. سقف تیرچهبلوک نیز سپس باید قرار داده شود. سقف تیرچهبلوک شامل بلوکها و تیرچه است که تیرچه همان کار تیرهای فرعی را انجام میدهد و بلوک نیز بهعنوان قالب بتنریزی و عایق عمل میکند. اجرای اسکلت بتنی یکی از مهمترین و حساسترین کارها در صنعت ساختمانسازی به شمار میرود.
مراحل ساخت بنا به کمک انواع اسکلت بتنی
- خاکبرداری و صاف کردن سطوح
- اجرای بتن
- پیریزی و اجرای فونداسیون
- میلگرد گذاری و آرماتوربندی فونداسیون
- بتنریزی برای فونداسیونها
- محافظت و نگهداری از بتنهای ریخته شده به مدت 7 روز
- باز شدن قالبهای فونداسیون
- آرماتوربندی ستونها و قرار دادن میلگردها
- قالببندی کردن سقف
- آرماتوربندی تیرهای افقی و ستونها
- نصب کردن تیرچههای سقف
- نصب کردن آجرهای سفال در بین تیرچهها
- بتنریزی کردن در سقف
- سفتکاری سقفها
- عایقکاری صوتی و حرارتی
- نصب چهارچوب در و پنجره
- اجرای تأسیسات مکانیکی و الکتریکی
- کف سازی و اجرای نازککاری
- نصب در و یراقآلات همچون شیشه و نرده و …
کلام نهایی
یکی از مصالح مهم و کاربردی در صنایع ساختمانی اسکلت بتنی است که در ساختمانهای مدرن و جدید مورد استفاده قرار میگیرد. برای ساختن این محصول از بتنآرمه استفاده میشود که بتنآرمه از شن و ماسه و سیمان تشکیل شده و همین امر موجب شده که قیمت این محصول کاهش پیدا کند.
در شهرهایی مثل تهران و بیشتر نقاط ایران اختلاف درجه حرارت بین روز و شب گاهی به ۳۰ درجه و بین زمستان و تابستان حتی تا ۵۰ درجه سانتیگراد میرسد از ایترو استفاده از اسکلت های فلزی کاری نادرست است زیرا اختلاف درجه حرارت باعث انبساط و انقباض اسکلت فلزی شده و تمام ساختمان بعد از ساخت دچار ترک های متعدد روی بنا و گچ کاری داخل ساختمان میشود بنابراین همانطور که در مقاله توضیح داده شده اسکلت بتن آرماه هم سریع تر و هم ارزانتر تمام میشود و مشکل انبساط و انقباض به حداقل میرسد.
سپاس از توجهتون و توضیحی که دادید باعث افتخار ماست که دوستانی در کنارمون داریم که مقالات را با دید باز مطالعه میکنند و نظر میدهند.
بازتاب: تیرچه بلوک و مراحل ساخت آن - قیمت تیرچه بلوک - فروش تیرچه بلوک
سلام اگه سقف بتنی رو 15سانتی بسازیم آیا مشکلی به وجود میاد یا خیر بدون تیرچه
سلام
به صورت کلی نمیتوان این رو اعلام کرد، محاسبات سازه مهمترین موضوع است.
لطفا در صورت نیاز مشاوره با ما تماس بگیرید.