شیر اطمینان
شیر اطمینان در صنایعی که بیشتر با مخازن تحت فشار یا لولههایی که امکان انفجار در آن بسیار بالاست. سروکار دارند، استفاده از شیر اطمینان یا ایمنی (Safety Valve ) مرسوم است. در واقع این نوع از شیرهای صنعتی.به منظور افزایش ایمنی محیط کار و همچنین جلوگیری از انفجار در واحدهای صنعتی استفاده میشود. در ادامه به معرفی و بررسی انواع شیر اطمینان یا ایمنی،خواهیم پرداخت..
شیر اطمینان یا ایمنی (Safety Valve) چیست؟
شیر اطمینان یا ایمنی كه از تجهيزات ايمني در صنعت تاسیسات است. این شیر به منظور جلوگیری از افزایش فشار بیش از حد در لوله ها.شيرآلات، مخازن تحت فشار و… طراحی شده است. به همین دلیل است که در صنایعی که با این دسته از ابزار آلات تحت فشار سروکار دارند.وجود شیر اطمینان یا ایمنی ضرروی بوده و در صورت نداشتن این شیر، آن واحد صنعتی اجازه فعالیت را ندارد.
برای ارائه تعریف درستی از این شیر.میتوان گفت که شیر اطمینان یا ایمنی (Safety Valve ) تجهیزی است كه توسط يك فنر بسته است. با رسيدن فشار پشت شير به يك فشار استاتيكي مشخص. فنر دریچه شیر را باز کرده و فشار را تخلیه میکند. شيرهاي اطمينان معمولاً براي سيالات تراكم پذير كاربرد دارند.
درواقع برای عملکرد صحیح این شیر.لازم است که طراح اندازه فشار مناسب برای شیر و لوله را طراحی کرده .و سپس به انتخاب شیر مناسب اقدام کند. با مشخص بودن مساحت سطح مجرابند و اندازه نازل ميتوان مشخص کرد. كه چه حجم سيال از شير خارج میشود.
عملکرد شیر اطمینان یا ایمنی (Safety Valve )
از طریق آزادسازی مقداري از سيال به واحد (يا به درون خطوط) عمليات ايمن سازي را انجام ميدهد. محل نصب این شیر در مخازن و خطوط لوله مکانی است که بیشترین فشار در آنجا به سیستم منتقل میشود. در سيستمهاي توليد بخار، شيرهاي اطمينان براي جلوگيري از افزايش فشار بر روي بويلرها نصب میشوند.
انواع شیر اطمینان یا ایمنی (Safety Valve )
شیر اطمینان یا ایمنی (Safety Valve ) بسته به نوع مصرف و سیالی که در شیر جریان دارد و همچنین بسته به نوع عملکرد شیرها، در چهار دسته کلی جای میگیرند. شیرهای تخلیه فشار، شیر یک طرفه، شیرهای تنظیم کننده و شیر کنترل دما چهار دسته کلی شیر اطمینان یا ایمنیهستند. در ادامه به بررسی این موارد خواهیم پرداخت.
- شیرهای تخلیه فشار (Relief Valve)
اولین گروه از شیر اطمینان یا ایمنی (Safety Valve )، شیرهای تخلیه فشار هستند. این شیر به منظور تخلیه فشار اضافی وارد بر سیستم. مورد استفاده قرار میگیرد. این شیر دارای یک فنر بوده که در حالت. عادی دریچه شیر را بسته نگه میدارد. به محض اینکه سیستم به فشار بحرانی میرسد، شیر به طور سریع و ناگهانی باز می شود تا از فشار جریان بالادست بکاهد و فشار اضافی را تخلیه میکند. پس از اینکه فشار. درون سیستم به اندازه عادی بازگشت، فنر مجدد دریچه شیر را بسته و سیستم به کار خود ادامه میدهد.
شیرهای یک طرفه (Check valve)
دومین زیر مجموعه از شیر اطمینان یا ایمنی (Safety Valve )، شیرهای یکطرفه هستند. این شیرها فقط در یک مسیر به سیال اجازه عبور میدهند. و سیال نمیتواند در مسیر برگشت ایجاد کند. بیشترین کاربرد این شیرها مکانی است که برگشت سیال. باعث صدمه دیدن تجهیزات و یا از بین رفتن یکنواختی در فرایند میشود.
از جمله جاهایی که بیشترین استفاده از شیرهای یکطرفه. را در آن شاهد هستیم، قسمت خروجی تجهیزات دواری مثل پمپ و کمپرسور است. زمانی که پمپ و کمپرسور از سرویس خارج است. این شیر محافظت از آنها را در مقابل جریانات برگشتی بر عهده دارد. همچنین در فرایندهایی که دارای فشارهای مختلفی بوده و لازم است تا این فشارها به صورت مجزا از یکدیگر قرار بگیرند نیز از ولوهای یکطرفه استفاده میشود.
شیرهای تنظیم کننده جریان
این شیرها جزء موارد خاص شیر اطمینان یا ایمنی (Safety Valve ) هستند. چراکه اکثر شیرها فقط حالت کاملاً باز یا کاملاً بسته دارند. اما این دسته میتواند بسته به نوع سیستم مورد استفاده.از حالت نیمه باز و نیمه بسته نیز پشتیبانی کند. همین امر در کنترل جریان سیال و دما در سیستمها بسیار حائز اهمیت و کاربردی است.
عملکرد این شیرها بسیار حائز اهمیت است. بدین صورت که اگر فشار در قسمت پاییندست. جریان افزایش پیدا کند، در آن صورت این شیرها به صورت خودکار فشار را کاهش میدهند. در حالی که اگر فشار در قسمت پاییندست کاهش پیدا کند. شیرها میتوانند میزان فشار موجود را افزایش داده و این فرایند تا جایی ادامه خواهد داشت تا فشار به صورت پایدار و ثابت باشد.
شیرهای کنترل اتوماتیک. معروفترین نوع از شیرهای تنظیم کننده جریان هستند. در این گروه از شیرها همواره شرایط محیط .یه صورت اتوماتیک کنترل میشوند. در صورت بروز افزایش فشار، سیگنالهایی از مرکز به این شیرها ارسال میشوند. هر سیگنال در این شیر، بیان کننده یک موقعیت خاص است. در نتیجه، با ارسال سیگنال از مرکز، شیر در موقعیتی خاص قرار گرفته و جریان درون سیستم را تنظیم میکند.
شیرهای کنترل دما (Temperature Safety Valve)
آخرین گروه از شیر اطمینان یا ایمنی (Safety Valve )، شیر کنترل دما است. این شیر فقط به تغییرات دما واکنش نشان میدهد. در برخی از مواقع ممکن است .که سیستم به دلایل مختلفی برای مدتی متوقف شود. همین وقفه در تولید و حرکت سیال. باعث خواهد شد که مقداری از سیال در لوله محبوس شده و در اثر افزایش دما حجم آن زیاد شود.
همانطور که میدانید در سیالات افزایش حجم باعث افزایش فشار نیز میشود. در این مواقع شیرهای کنترل دما، وارد عمل شده. و با تنظیم دمای سیستم مانع از انفجار لولهها میشوند. نمونه خانگی این نوع از شیر، سوپاپ اطمینان زودپزهای خانگی است.
نتیجه گیری
با توجه به پیشرفت صنایعی. که از مخازن و لولههای تحت فشار استفاده میکنند. حفظ ایمنی یکی از دغدغههای مدیران این صنایع است. استفاده از شیر اطمینان یا ایمنی (Safety Valve ) بهترین راه برای جلوگیری از وقوع حادثه در این صنایع پر خطر محسوب میشود. با توجه به این موضوع که شیر اطمینان یا ایمنی در انواع مختلف تولید میشوند، میتوان بسته به نوع فعالیت مجموعه، مناسبترین شیر را انتخاب کرده و ایمنی پروژه را تضمین کرد.
بازتاب: پمپ آب - ردا صنعت فروشگاه تجهیزات صنعت و ساختمان | خرید پمپ آب| قیمت خرید پمپ آب
ضمن تشکر از مطالب مفید شما. سوالی داشتم.
بازه زمانی تنظیم و تست شیرهای ایمنی بر اساس کدام استاندارد و چند ساله است؟
با سلام
باتوجه به شرایط محیط نصب و دستور عمل سازنده متفاوت است لطفا با ما تماس بگیرید، کارشناسان ما به صورت رایگان به شما مشاوره خواهند داد.