قسمت‌های مختلف یک بیل مکانیکی

اجزای بیل مکانیکی

  • بیل‌های مکانیکی یکی از ماشین‌های ساختمانی هستند که با موتور دیزلی کار می‌کنند. این ماشین­ها در عملیات مهندسی و عمرانی مورداستفاده قرار می‌گیرند و برای کندن زمین کاربرد دارند. به همین دلیل بیل مکانیکی به‌عنوان یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین ابزار‌ها در فرایند ساخت‌وساز شناخته می‌شود. اگر می‌خواهید نحوه کار با این وسیله را یاد بگیرید، شناخت قطعات و اجزای بیل مکانیکی به شما در این مسیر کمک می‌کند.

    تماس با ردا صنعت09121834995

    در صورت نیاز به مشاوره رایگان و یا خرید با ردا صنعت تماس بگیرید.

    این ماشین­ها در انواع و مدل­های گوناگونی تولید می‌شوند، بااین‌وجود اجزای اصلی که در آن‌ها وجود دارد، یکسان است. ما در این مقاله اطلاعاتی جامع و کاربردی دررابطه‌با اجزای مختلف این محصول جمع‌آوری کرده‌ایم. امیدواریم با مطالعه آن، پاسخ تمام سؤالات خود را در این حوزه بگیرید.

    دسته‌بندی اجزای بیل مکانیکی

    در یک تقسیم‌بندی کلی، اجزای بیل‌های مکانیکی در سه دسته زیربندی، کابین و بازو یا فرم قرار می‌گیرند. تمام بیل‌های مکانیکی، از مدل‌های مینی گرفته تا ماشین‌های غول‌پیکر، این سه دسته از اجزا را دارند. هرکدام از دسته‌های مذکور نیز چندین قطعه را شامل می‌شوند که در ادامه هر یک را به‌تفصیل توضیح می‌دهیم.

    اجزای زیربندی بیل مکانیکی کدامند؟

    قسمت زیرین این دستگاه دارای چندین قطعه برای حرکت‌دادن بیل است. این قسمت را زیربندی می‌نامند و شامل 10 قطعه می‌شود. هر قطعه با دیگر قطعات در ارتباط است و برخی با کمک یکدیگر فعالیت می‌کنند. اجزای زیربندی به شرح زیر هستند:

    1. مسیر بیل مکانیکی (Excavator Tracks): چرخ‌هایی که بیل‌های مکانیکی می‌توانند به‌وسیله آن حرکت کنند، چرخ‌های ممتدی هستند که از فولاد تولید شده‌اند. البته در برخی از مدل‌های این دستگاه می‌توان چرخ‌های لاستیکی نیز مشاهده کرد.
    2. شاسی یا قاب مسیر (Track Frame): به قسمتی که چرخ‌های ممتد بیل مکانیکی به زیربندی آن متصل می‌شوند، شاسی می‌گویند. عملکرد این قسمت شبیه به محور است.
    3. پد مسیر (Track Pad): این قطعه به‌عنوان یکی از اجزای بیل مکانیکی به کاهش صدا، لرزش و آسیب‌های احتمالی کمک می‌کند. از دیگر کاربردهای پد مسیر، ایجاد کشش بهتر در مسیر دستگاه است.
    4. زنجیر یا ریل مسیر (Track Chains): برای اینکه بیل بتواند حرکت کند، نیاز به قطعاتی به نام زنجیرهای مسیر است. این زنجیرهای فولادی عملکردی شبیه به دوچرخه دارند و با وجود اتصال به یکدیگر، انعطاف‌پذیر هستند.
    5. کفشک (Track Shoes): تا به حل ردی که بیل مکانیکی از خود بر جای می‌گذارد را مشاهده کرده‌اید؟ قطعاتی که با فرورفتن در زمین سبب ایجاد این رد‌ها می‌شوند را کفشک می‌گویند.
    6. پیچ‌ومهره مسیر (Track Bolts): کفشک‌ها برای اتصال به یکدیگر به پیچ‌ومهره نیاز دارند.
    7. حفاظ یا گارد صخره (Rock Guards): بیل‌ها ممکن است در محیط‌های ناایمن و ناهموار مورداستفاده قرار گیرند. برای آنکه شاسی بیل هنگام کار در این محیط‌ها به‌وسیله آوار‌ها آسیب نبیند حفاظ یا گارد صخره به کار گرفته می‌شود.
    8. چرخ‌دنده‌ها (Sprockets): در میان حلقه‌های زنجیر یا ریل مسیر بیل مکانیکی، مکانیسم چرخ‌دنده تعبیه شده است. این چرخ‌دنده‌ها شبیه به نمونه‌هایی هستند که در دوچرخه‌ها به کار می‌روند، با این تفاوت که در سایزهای بسیار بزرگ تولید شده‌اند. وظیفه چرخ‌دنده‌ها هل دادن زنجیرها روبه‌جلو است تا دستگاه پیش برود.
    9. غلتک‌ها (Rollers): در قسمت بالایی زیربندی غلتک‌هایی به‌صورت چرخ‌های فلزی نصب شده‌اند. این چرخ‌ها در دو ردیف بالا و پایین قرار گرفته‌اند که کاربردشان تراز کردن زنجیر‌ها جهت حرکت در میان چرخ دهنده‌ها است.
    10. چرخ‌های بی‌حرکت (Idlers): آیدلرها چرخ‌های فلزی و بسیار بزرگ در قسمت زیرین شاسی هستند که حرکت نمی‌کنند. اهمیت این مورد از اجزای بیل مکانیکی در هدایت مسیر بیل و روان سازی آن است. این کار را سه قطعه آیلدرها، چرخ‌دنده‌ها و غلتک‌ها با یکدیگر انجام می‌دهند.
    دسته‌بندی اجزای یک بیل مکانیکی
    دسته‌بندی اجزای یک بیل مکانیکی

    اجزای کابین بیل مکانیکی کدامند؟

    تمام امور کنترلی بیل مکانیکی از طریق بخش کابین انجام می‌شود. در برخی از انواع این ماشین‌ها، کابین می‌تواند تا 360 درجه نیز بچرخد و دید کامل به حوزه عملیاتی داشته باشد. اجزا و مکانیسمی که در این قسمت وجود دارد، می‌تواند نسبت به هر مدل بیل متفاوت باشد؛ اما به‌طورکلی اجزای زیر در این ماشین‌ها وجود دارند:

    • کنترل‌های اصلی (Main Controls): برای شروع عملیات باید از کنترل‌های در کابین تعبیه شده، استفاده کرد. در این بخش می‌توان تمام اجزای متحرک را کنترل کرده و مکانیزم‌های فرمان و اقدامات ایمنی را اجرا کرد.
    • آر او پی (ROPS): ROPS که مخفف عبارت انگلیسی ساختار محافظ غلتشی است، نقش مهمی در ایمنی کار دارد. این مورد از اجزای بیل مکانیکی درصورتی‌که بیل واژگون شود، از فردی که ماشین تحت کنترل او است، محافظت می‌کند.
    • وزنه (Counterweight): بازوی بیل مکانیکی هنگام کار، ممکن است اجسام بسیار سنگینی را بلند کند و تحت‌فشار بسیاری قرار گیرد؛ از این رو امکان واژگون شدن بیل مکانیکی وجود دارد. برای جلوگیری از این اتفاق وزنه‌ای در کابین تعبیه شده است تا تعادل ماشین را حفظ کند.
    • موتور (Engine): در نزدیکی کابین، موتور بیل مکانیکی قرار گرفته است که حکم قلب ماشین را دارد. قراردادن موتور در این قسمت سبب دسترسی راحت به آن، برای تعمیر و نگهداری شده است. بیشتر موتور‌های این نوع ماشین‌ها با سوخت دیزل کار می‌کنند.
    • مخازن سیالات هیدرولیک (Hydraulic Fluid Tanks): در تولید بیشتر بیل‌های مکانیکی، مکانیزم‌های هیدرولیکی به کار می‌رود که و مخازن آن‌ها به صورت جدا از کابین، قرار می‌گیرند.
    • مخزن سوخت (Fuel Tank): سوختی که برای کارکردن بیل مکانیکی موردنیاز است (غالباً دیزل) در مخزن قرار می‌گیرد که این مخزن نیز در کابین قرار دارد.
    • شیر کنترل اصلی (Main Control Valve): اهمیت این بخش در اتصال مکانیزم‌های هیدرولیک و کنترل فشار روغن است.
    شناسایی ابزارهای به‌کاررفته در تولید بیل مکانیکی
    شناسایی ابزارهای به‌کاررفته در تولید بیل مکانیکی

    اجزای بازوی بیل مکانیکی

    قسمتی که باید کار حفاری را انجام دهد، قسمت بازوی بیل مکانیکی است. بازو و بیل با اتصال به یکدیگر می‌توانند فرامین را اجرا و عملیات خاک‌برداری را تحقق ببخشند. در ادامه تمام اجزای بیل مکانیکی که در بازو قرار گرفته‌اند را بیان می‌کنیم:

    1. بوم (Boom): این بخش به کابین متصل است و وظیفه نگه‌داشتن بازو را دارد.
    2. بازو (Arm): یک سمت بازو به بوم متصل و سمت دیگر آن به سطل متصل است.
    3. سطل (Bucket): در انتهای بازو، سطل قرار گرفته است که خاک‌برداری با آن صورت می‌گیرد.
    4. سیلندر (Cylinders): اتصال تمام اجزای بیل مکانیکی در قسمت بازو، با سیلندرها صورت می‌گیرد و به‌وسیله آن، سطل جلو و عقب می‌رود.
    5. اجزای الحاق شده (Attachments): شامل اجزایی مانند چرخاننده سطل، قیچی درخت، سطل‌های درجه‌بندی و… می‌شود که می‌توان به‌صورت دلخواه به بازو اضافه کرد.
    تمام اجزایی که در بازوی بیل مکانیکی وجود دارد
    تمام اجزایی که در بازوی بیل مکانیکی وجود دارد

    نتیجه‌گیری

    در این مقاله مطالبی جامع و کاربردی درباره اجزای بیل مکانیکی بیان شد. این دستگاه برای انجام کار خود، به چندین ابزار نیاز دارد که هر یک در سه قسمت کلی زیربندی، کابین و بازو یا بوم قرار می‌گیرند. البته به دلیل تنوع بیل‌های مکانیکی و سایز متفاوت آن‌ها، ممکن است اجزایی که در هر یک به‌کاررفته­اند، متفاوت باشد؛ اما مواردی که در میان اکثر این نوع ماشین‌ها مشترک بود را همراه با کاربرد آنها، بیان کردیم.

    تماس با ردا صنعت09121834995

    در صورت نیاز به مشاوره رایگان و یا خرید با ردا صنعت تماس بگیرید.

    ردا سازه

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    1 دیدگاه دربارهٔ «اجزای بیل مکانیکی»

    1. بازتاب: بیل زنجیری کوماتسو - ردا صنعت فروشگاه تجهیزات صنعت و ساختمان

    دیدگاه‌ خود را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *