امروزه برای زیباسازی نماهای ساختمانها و منازل از چراغهای بسیار مختلفی استفاده میشود. این چراغها باعث هرچه زیباتر شدن و جذابتر شدن نمای ساختمانها شده و میتوانند مزایای دیگری نیز به همراه داشته باشند. والواشر ها از بهترین گزینهها برای نورپردازی بوده که در انواع مختلفی تولید و روانه بازار میشوند. ما در این مقاله قصد داریم تا بهصورت کامل در خصوص این قطعات و تجهیزات صحبت کرده و انواع مختلف آنها را به شما معرفی کنیم.
وال واشر چیست؟
شاید شما هم زمان عبور از خیابانها، با ساختمانها و بناهایی مواجه شده باشید که با نورپردازیهای مختلف چشم شما را در همان نگاه اول به خودشان دوخته باشند. شاید برای شما هم این سؤال ایجاد شده باشد که چگونه میتوان چنین نورهای زیبایی را بر روی نماهای مختلف کار کرد؟ در پاسخ به این سؤال باید گفت که تعداد بسیار زیادی از این نورپردازیها بهوسیله تجهیزاتی با نام والواشر تولید شدهاند.
وال واشر چیست؟ اولین سؤالی که ذهن شما را به خود مشغول میکند. این قطعات الکترونیکی در واقع از کنار هم قرارگرفتن چندین و چند لامپ LED یا COB تولید خواهند شد. بسته به اینکه نحوه قرارگیری این لامپها به چه صورت بوده و یا تعداد آنها چند عدد باشد، میزان نوری که توسط این تجهیزات تولید میگردد، متفاوت خواهد بود. چراغ وال واشر این توانایی را دارد تا حجم نور زیادی را در یک راستای خطی و یکنواخت تولید کند.
چرا بهجای پروژکتور از چراغ والواشر استفاده میشود؟
یکی دیگر از تجهیزاتی که به کمک آن میتوان نورپردازی نما را انجام داد، پروژکتورها هستند. این تجهیزات دارای قدرت نوری بالایی بوده و میتوانند منطقه وسیعی را بهسادگی روشن کنند. اما نمیتوان بهخوبی از آنها برای نورپردازی ساختمانها، بهخصوص زمانی که فضا محدود است، استفاده کرد. در چنین شرایطی وال واشر نما، میتواند گزینهای بسیار مناسبتر به نظر برسد. مخصوصاً اگر تمایل داشته باشید تا یک منطقه محدود ولی مستقیم، مانند کنارههای ساختمان را روشن کنید.
تصور کنید که شما قصد دارید تا در خط پایینی پشتبام ساختمان خود، عملیات نورپردازی را پیادهسازی کنید. بدون شک استفاده از پروژکتور نمیتواند به شما کمکی کند. این در حالی است که شما با خرید وال واشر ال ای دی میتوانید بهسادگی، این منطقه را نورپردازی کرده و هر رنگی که موردنظر خودتان است را پیادهسازی کنید.
اجزای مختلف وال واشرها
اکنون که بهخوبی با چراغ وال واشر آشنا شدید، اجازه دهید تا شما را با قطعات دیگر این تجهیزات آشنا کنیم و بینیم که یک وال واشر ال ای دی از چه قطعات دیگری ساخته شده است. بهصورت کلی این تجهیزات دارای 4 جز اصلی هستند:
LED ها
از اصلیترین قطعات که در واقع شالوده اساسی والواشرها هستند، میتوان به چراغهای LED اشاره کرد. این چراغها از نوع پاور POWER بوده و بهصورت معمول دارای 1 وات قدرت هستند. هرچند این امکان وجود دارد تا از چراغهایی با توان بالاتر، برای مثال 3 وات نیز استفاده کرد. اما با بالارفتن توان چراغهای الایدی، میزان گرمایی که توسط این تجهیزات تولید میگردد نیز افزایش پیدا کرده و موجب کاهش طول عمر قطعه خواهد شد.
بدنه
قسمت بعدی در این تجهیزات بدنه بوده که منتقلکننده حرارت نیز شناخته میشود. برای اینکه حرارت بهسادگی از چراغها خارج شود، معمولاً بدنه این تجهیزات را از آلومینیوم تولید میکنند. حال کافی است تا چراغهای LED را به بدنه آلومینیوم چسبانده تا بعد از تولید حرارت، از طریق این قطعه، خارج شوند. باید بدانید که کیفیت نهایی تولید والواشرها، به جنس و وزن بدنه آنها بستگی دارد. درصورتیکه بدنه این تجهیزات نوری سبک و نازک باشد، مقاومت آنها در برابر حرارت کمتر شده و طول عمر پایینتری پیدا خواهند کرد.
لنز
تولیدکنندگان وال واشر نما، برای افزایش قدرت و بیشتر شدن نور تولیدی این دستگاهها، از لنز استفاده میکنند. لنزها این قابلیت را دارند تا نور تولید شده را متمرکز کرده و یا با جهتدادن به آن، مسیر دیگری را برای پخش نور، مشخص کنند. این قطعات دارای درجههایی از 5 تا 120 و حتی بیشتر بوده که باعث میگردد نور را بهسادگی در مسیر موردنظر کاربر قرار دهند. باکیفیتترین لنز، لنزی است که شفافیت بالایی داشته باشد و در تولید آن حبابی تشکیل نشده باشد.
درایور
برای این که وال واشرها بتوانند از ولتاژ و جریان شهری برای تولید نور استفاده کنند، نیاز به قطعهای دارند تا وظیفه تبدیل را به عهده داشته باشد. این قطعه درایور بوده و قابلیت این را دارد تا میزان جریان و ولتاژ موردنیاز واشرها را به آنها برساند.
آشنایی با کاربردهای مختلف وال واشرها
تا بدین جا متوجه شدید که از این تجهیزات برای نوپردازی نماها بهصورت گسترده استفاده میکنند. اما باید بدانید که میتوان از آنها برای ساخت چراغهای خطی، نورپردازی دیوارها، پلها، و سایر بناها نیز استفاده کرد. از مهمترین کاربرد این قطعات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نورپردازی انواع رستورانها و فروشگاههای مختلف
- نورپردازی در گلخانهها برای رشد گیاهان گوناگون
- امکان استفاده در آکواریوم برای نورپردازی در آب
- امکان نورپردازی مراسمها، جشنها، رویدادها، همایشها و غیره
- استفاده از نورپردازی چراغها الایدی در صنایع پزشکی و عفونی
رنگپردازی به کمک چراغهای الایدی
درون تجهیزات نوری چراغهای الایدی کوچکی قرار گرفته است که میتوانند نور را با رنگپردازیهای مختلف و در زوایای گوناگون، بسته به نظر کاربر، تابش دهند. البته نوع رنگی که توسط این قطعات تولید خواهد شد، بسته به نوع چراغ الایدی است که در آنها بهکاررفته است. درصورتیکه چراغ موجود در آنها، تکرنگ باشد، شما فقط میتوانید از یک رنگ برای نورپردازی استفاده کنید.
اما مدلهای دیگری در بازار وجود داشته که از آنها بهعنوان والواشر rgb یاد میکنند. دلیل این نامگذاری این است که این قطعات میتوانند از ترکیب رنگی، قرمز، آبی و سبز، رنگهای بسیار متنوعی تولید کرده و باعث هرچه زیباتر شدن نورپردازی شوند. نوع پیشرفتهتری از والواشر rgb در بازار وجود دارد که به آن والواشر rgbw میگویند که در کنار رنگهای قرمز، آبی و سبز، دارای رنگ سفید بوده و میتوانید هم زمان هم رنگ سفید و هم سایر رنگها را در اختیار داشته باشید.
چرا از وال واشرها استفاده میکنند؟
همین نکته که این تجهیزات میتوانند تنوع رنگی بالایی را در فضای بسیار محدودی برای زیباتر کردن نماها ایجاد کنند، دلیل بسیار قانعکنندهای برای استفاده از آنها است. اما باید بدانید والواشر led ویژگیهای مختلفی داشته که استفاده از آن را تا به این اندازه در صنایع گوناگون، محبوب کرده است. از مهمترین این ویژگیها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سهولت در استفاده
- سادگی در نصب
- کیفیت مناسب بدنه
- مقاومت بالا در برابر شرایط محیطی و آبوهوایی مختلف
- تنوع بسیار زیاد رنگهای تولید شده
- قابلیت تنظیم زاویه تابش
- کاهش هزینههای مختلف نورپردازی
- امکان متصل کردن آنها به یکدیگر و تغییر اندازه سفارشی
- مقاومت مناسب در برابر ضربه
- امکان کنترل از طریق ریموت
انواع مختلف وال واشر موجود در بازار
درصورتیکه شما هم قصد استفاده از چنین تجهیزاتی برای نورپردازی دارید، بهتر است پیش از هرگونه اقدام برای خرید، با انواع مختلف آنها آشنا شوید. این تجهیزات را نسبت به نوع چراغ الایدی، تعداد آنها و هدف از استفاده، در دستهبندیهای مختلفی قرار میدهند. بر اساس توان مصرفی الایدی، والواشرها در انواع 4 وات، 7 وات، 9 وات و 20 وات قرار میگیرند. البته این امکان وجود دارد که بسته به نیاز و سفارش مشتریان، توان مصرفی آنها را تغییر داد.
در کنار این مورد، والواشرها بسته به نوع استفادهای که از آنها میکنند نیز در دستهبندی مختلفی قرار میگیرند که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد:
پرچمی
این مدل از والواشر led بهصورت خطی تولید شده و میتوان از آن برای استفاده بر روی انواع تیرهای چراغ برق، دیوارها، ساختمانها و غیره استفاده کرد.
خطی
این مدل از والواشرها جز سادهترین نوع این تجهیزات بوده و این قابلیت را دارند تا از آنها بهعنوان نور مخفی در دکوراسیون منازل، اتاقها و غیره استفاده کرد. ابعاد این مدل از والواشرها بسته به نوع و هدف از استفاده متفاوت خواهد بود.
انبهای
دلیل نامگذاری این تجهیزات، نور انبهای رنگ و جذابی است که از خود ساطع میکنند. استفاده از چنین والواشرهایی در صنعت نورپردازی نمای ساختمانها، رونق زیادی پیدا کرده است.
دفنی
به والواشرهایی که در زمان نصب، قطعات آنها دور از چشم ناظر قرار دارد و میتوانند نورهای متمرکز و گستردهای را ساطع کنند، والواشر دفنی می گویند.
از دیگر انواع والوارشر موجود در بازار میتوان به موارد زیر نیز اشاره کرد:
- گرد
- رشد گیاه
- تکی
- فول کالر
- کالر دیجیتال
- مربعی
- و مدل های دیگر
نتیجهگیری
وال واشرها تجهیزاتی هستند که از آنها میتوان برای نورپردازی نمای ساختمانها، دیوارها، بناهای تاریخی و فرهنگی، سالنهای کنفرانس، تالارها، موزهها و غیره استفاده کرد. درون این تجهیزات لامپهای قدرتمند و کوچک الایدی قرار دارد که به کمک یک بدنه آلومینیومی محافظت میشوند. میتوان به کمک آنها رنگهای مختلف را در جهتهای دلخواه ساطع کرد و منظرهای دیدنی و جذاب را ایجاد نمود.