انواع و اقسام مختلفی از سیستمهای سرمایشی و گرمایشی در اماکن مختلف استفاده میشود. هرکدام از این وسایل و سیستمها خصوصیات و مزایا و معایب خود را دارند. یکی از انواع سیستم گرمایشی و سرمایشی داکت اسپلیت است. ویژگی اصلی این سیستم آن است که امکان ایجاد هوای سردوگرم را دارد.
به صورتی که میتواند در تابستان هوا را خنک کرده و در زمستان گرمایش ایجاد کند. این سیستم سرمایش و گرمایش که کاربرد فراوانی دارد؛ از قسمتهای مختلفی تشکیل شده و ویژگیهای خاص خود را دارد. در ادامه این مطلب به طور کامل به معرفی این سیستم و کاربرد آن خواهیم پرداخت.
داکت اسپلیت چیست؟
همانطور که گفته شد این سیستم میتواند هم مسئولیت گرمایش و هم سرمایش را به انجام رساند. این سیستم از دو قسمت اصلی تشکیل شده است. این دو قسمت شامل کندانسور و هواساز میشود. هرکدام از این دو قسمت اصلی اجزای خاص خود را دارند. این دستگاه برای ایجاد سرمایش همانند اسپیلت و کولرگازی عمل کرده و باد سرد را راهی محیط میکند.
سیستم گرمایش این دستگاه مبنی بر گردش آب گرم درون اسپیلت است. این سیستم در سقف به شکل توکار نصب شده میشود. برای ایجاد گرمایش و سرمایش در قسمتهای مختلف ساختمان باید کانالکشی انتقال هوا انجام شود.
بررسی سیستم داکت اسپلیت
داکت اسپلیت به سیستم دو منظورهای میگویند که علاوه بر خنکسازی محیط، برای گرم کردن فضا نیز از آن استفاده میشود. این تجهیز دارای دو بخش کندانسور و هواساز است که هر یک از این قطعات بهطور جداگانه بخشهای مختلفی را در خود جای دادهاند. سیستم فوق قابلیت این را دارد که در فصول مختلف سال هوا را بهصورت نرمال در بیاورد. برای مثال در زمستان عملکرد گرم کنندگی از خود نشان داده و در فصل تابستان برعکس عمل میکند.
کندانسور به کار رفته در داکت اسپلیتها دارای قطعات مختلفی همچون پروانه، کمپرسور، دینام و غیره است. هواساز نیز بهعنوان منبع اصلی این دستگاه از دینام، اپراتور، پروانه و غیره تشکیل میشود.
نحوه عملکرد داکتاسپلیت
همانطور که در بالا نیز به آن اشاره کردیم، داکت اسپلیتها درون سقف تعبیه میشوند و با استفاده از کانالهای هواکشی عمل سردسازی و گرمسازی محیط را انجام میدهند. از دیگر مواردی که باید به آنها دقت کرد شباهت این وسیله با سیستمهای دیگر است که در صورت سردسازی و گرم سازی به ترتیب مانند کولرگازی و سیستمهای فعال بر پایه آب گرم عمل میکند.
به عبارتی زمانی که داکت اسپلیتها شروع به گرم سازی محیط اطراف میکند آب گرم درون آن جریانیافته و با جذب سرمای اطراف محیط را از حالت سرما خارج میکند. در صورتی که در سیکل خنکسازی، گاز مبرد به سمت شیر انبساط منتقلشده و گرمای محیط توسط مبرد گاز جذب میشود. کانالهای انشعاب که درون سقفها به کار بردهشدهاند وظیفه انتقال هوای خنک به محیط را بر عهده دارند.
انواع سیستم اسپلیت
داکت اسپلیتها از نظر میزان مصرف انرژی دارای انواع مختلفی هستند؛ به همین دلیل متقاضیان برای کاهش هزینهها و مقرونبهصرفه بودن انرژی مصرفشده باید در انتخاب آن دقت عمل بسیاری داشته باشند. مواردی که در ادامه به آنها اشارهشده است انواع داکت اسپلیت را از نظر مصرف انرژی مورد بررسی قرار میدهد.
داکت اسپلیت اینورتر
ویژگی اصلی این نوع که آن را از نوع معمولی متمایز کرده، متغیر بودن عملکرد موتور دستگاه است. در این نوع میزان دور موتور و کارکرد آن باتوجهبه دمای محیط تنظیم میشود. بهعنوانمثال زمانی که هوای محیط گرم باشد با سرعت پایینتری کارکرده و زمانی که هوا سردتر باشد دور موتور بیشتر شده و گرمایش بیشتر ایجاد میکند. این موضوع درباره ایجاد سرمایش هم صدق میکند.
این ویژگی خاص نوع اینورتر دستگاه باعث شده تا میزان مصرف انرژی آن پایینتر باشد. طبیعتاً با سیستم کنترل خودکار دما دستگاه استفاده از آن نیز راحتتر است. بهعلاوه سرعت ایجاد گرمایش و سرمایش توسط نوع اینورتر بالاتر از نوع معمولی است.
داکت اسپلیت معمولی
نوع معمولی این دستگاه برخلاف نوع اینورتر قابلیت تنظیم خودکار دما را ندارد. در این نوع دور موتور در ایجاد سرمایش و گرمایش همیشه ثابت است. در واقع کم یا زیاد کردن دستگاه تنها بهصورت دستی انجام میشود. طبیعی است که در این نوع داکت اسپیلت میزان مصرف انرژی بیشتر از نوع دیگر است. با اینکه قیمت نوع معمولی دستگاه پایینتر است، اما میزان هزینهای که برای تأمین انرژی آن صرف میشود بیشتر است.
مزایای استفاده از سیستم داکت
هر سیستمی مزایا و معایب خاص خود را دارد. از جمله مهمترین مزایای این دستگاه میتوان به توانایی ایجاد گرمایش و سرمایش ایجاد کرد. این دستگاه میتواند عملکرد هر دو سیستم سرمایشی و گرمایشی را داشته باشد. از دیگر مزایای این دستگاه قابلیت تهویه هوا است. این سیستم هوا را فیلتر کرده و هوایی مطبوع را ارائه میکند. همچنین قیمت و کارایی این سیستم نسبت به انواع دیگر مناسبتر است. گاهی میتوان بهجای استفاده از چند دستگاه اسپیلت از یک داکت اسپلیت استفاده کرد.
برای ساخت کانال انتقال هوای این سیستم نیازی به کانالهای بزرگ نیست. به دلیل کیفیت بالای هوای تولید شده این دستگاه، کانالهای کوچک هم برای انتقال هوای آن مناسب است. بهعلاوه راندمان سرمایش و گرمایش این دستگاه نسبت به انرژی مصرفی آن مناسبتر از انواع سیستمهای دیگر است. این دستگاه حتی میتواند گرمایش و سرمایش یک ساختمان و یا بیشتر را تأمین کند.
معایب سیستم اسپیلت
این دستگاه برای سنجش دما و تنظیم دور موتور تنها دمای بزرگترین قسمت ساختمان را اندازه گرفته و دما را برایناساس تنظیم میکند. در واقع دمای سایر قسمتهای کوچکتر در نظر گرفته نمیشود تا دمای مستقلی داشته باشند. میزان دما برای تمامی قسمتها و اتاقها یکسان خواهد بود. خود این موضوع باعث افزایش مصرف انرژی و هزینههای مربوطه میشود؛ بنابراین استفاده از این دستگاه برای فضاهای یکپارچه یا فضاهایی با اتاقهای یکسان توصیه میشود.
عیب دیگری که به این دستگاه وارد میشود؛ سروصدای تولیدی آن است. به دلیل استفاده از فن بزرگ در دستگاه میزان صدای تولید شده زیاد است. گاهی ممکن است این سروصدا اذیتکننده باشد. البته راهکارهایی برای جلوگیری از این آزار وجود دارد.
جهت خرید، نصب و راهاندازی انواع سیستمهای گرمایش و سرمایشی ( داکت اسپیلت، پیکج و سیستمهای گرمایش از کف و سرمایش از سقف و…) میتوانید همین حالا با کارشناسان فروش ردا صنت تماس حاصل نمایید.
نحوه نصب اسپیلت
همانطور که گفته شد این دستگاه باید بهصورت توکار داخل سقف کاذب نصب شود. باید در نظر بگیرید که دستگاه نباید در معرض نور آفتاب یا بر روی زمین قرار گیرد؛ چراکه بر عملکرد دستگاه تأثیر میگذارد. بهتر است مکانی که برای نصب دستگاه در نظر میگیرید در یک مکان کم رفتوآمد باشد تا صدای آن آزاردهنده نباشد. بعد از جایدادن دستگاه در داخل سقف باید کانالکشی انتقال هوا انجام شود. همانطور که قبلاً ذکر شد؛ این دستگاه از دو قسمت اصلی کندانسور و هواساز تشکیل شده است.
در زمان نصب دستگاه این دو قسمت باید توسط لولههای پلاستیکی و مسی به یکدیگر متصل شوند. در مرحله بعد نوبت آن است که برق دستگاه متصل شود. برای این کار باید سیمکشی برق بهدرستی انجام شود. پس از اتصال برق میتوان دستگاه را تست کرده و از صحت عملکرد آن مطمئن شد. باید گفت نصب تأسیسات مخصوص سیستم داکت نیاز به تخصص دارد و باید از متخصصین کار کمک گرفت. نصب غیراصولی میتواند باعث ایجاد آسیب در سیستم داکت اسپلیت شود.
هواساز باید در محیطی که هیچگونه دستکاری در آن انجام نمیگیرد، نصب شود. پس از این مرحله نوبت نصب لولهها به هواساز میرسد. این مرحله باعث میشود که هوای گرم و سرد از طریق لولههای فوق به انشعابات مختلف ساختمان انتقال یابد. البته هدف دیگر از نصب لولههای فوق اتصال کدانسور و هواساز به یکدیگر است.
کلام آخر
امروزه سیستمهای بسیاری برای گرم کردن و سرد کردن محیطهای مختلف ساختهشدهاند که هر یک از آنها مزایا و معایب متفاوتی دارند. در میان این سیستمها داکت اسپلیت موفق به کسب رتبه بالایی از نظر کارایی و مصرف انرژی شدهاست. این سیستم دارای دو نوع معمولی و اینورتر است که نوع اینورتر آن از مزایای بیشتری نسبت به نوع معمولی برخوردار است.
در نوع اینورتر این محصول انرژی کمتری صرف سردسازی و گرمسازی محیط اطراف میشود؛ در صورتی که داکت اسپلیتهای معمولی بدون هیچ هماهنگی با ظرفیت، دارای سرعت ثابت و مصرف انرژی بالایی است. این سیستم قبل از انتقال سرما و گرمای مناسب به محیطهای مختلف، آن را از جنبههای مختلف تصفیه میکند. نصب داکت اسپلیت بسیار آسان بوده و هزینه بالایی را به دنبال ندارد، به همین دلیل هزینه بالای سیستم فوق با استفاده از نصب مقرونبهصرفه آن و مصرف کم انرژی جبران خواهد شد.
بازتاب: سیستم آتشنشانی | ردا صنعت فروشگاه تجهیزات صنعت و ساختمان