الکتروموتور

  • الکتروموتور چیست ؟

    موتور الکتریکی یا الکتروموتور یک ماشین الکترومکانیکی است، که انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل می‌کند. به بیان دیگر، مجموعه‌هایی که نیروی چرخشی می‌سازند، به‌عنوان موتور شناخته می‌شوند. اصل کار موتور الکتریکی عمدتاً به تعامل میدان مغناطیسی و الکتریکی بستگی دارد.

    موتورهای الکتریکی را می‌توان در بسیاری از کاربردها از وسایل معمولی خانگی تا انواع مختلف وسایل نقلیه و حتی کاربردهای پیشرفته هوافضا یافت. در اینجا، توضیحاتی را به اشتراک می‌گذاریم ، تا بیشتر با موتور الکتریکی آشنا شوید.

    نحوه عملکرد موتور الکتریکی

    اصول فیزیکی اصلی عملکرد موتور الکتریکی  قانون آمپر و قانون فارادی است .قانون جریان بیان می‌کند که یک هادی الکتریکی که در میدان مغناطیسی قرار بگیرد، درصورتی‌که هر جریانی از طریق هادی عبور کند و دارای اجزای زاویه‌دار نسبت به آن میدان باشد، نیرویی را حس می‌کند. جریان را معکوس میکنند  یا وجود میدان مغناطیسی باعث ایجاد نیرویی در جهت مخالف می‌شود.

     اصل دوم بیان می‌کند که اگر یک هادی در میدان مغناطیسی حرکت کند، هر جزء از حرکت عمود بر آن میدان، یک اختلاف ولتاژ بین انتهای هادی ایجاد می‌کند. الکتروموتور از دو عنصر ضروری تشکیل شده است. اولین جزء ایستا که از مواد مغناطیسی و رساناهای الکتریکی برای ایجاد میدان‌های مغناطیسی با شکل دلخواه تشکیل شده است، به‌عنوان استاتور شناخته می‌شود.

    دومین جزء که آن نیز از رساناهای مغناطیسی و الکتریکی برای تولید میدان‌های مغناطیسی که با میدان‌های ایجادی توسط استاتور بر همکنش دارند، تولید می‌گردد ، روتور نام دارد. روتور شامل اجزای متحرک موتور است که دارای یک محور دوار برای اتصال به ماشین در حال حرکت است.

    جریان الکتریکی تغذیه‌شده برای موتور برای تولید میدان مغناطیسی در روتور و استاتور استفاده می‌شود. این میدان‌ها به یکدیگر فشار می‌آورند و در نتیجه گشتاور روتور را حس می‌کند و در نتیجه می‌چرخد.

    الکتروموتور تکفاز
    تصویر الکتروموتور تکفاز

    معرفی انواع مختلف موتورهای الکتریکی

    موتورهای الکتریکی به دودسته کلی جریان مستقیم (DC) و جریان متناوب (AC) تقسیم می‌شوند.

    اولین الکتروموتور DC توسط مایکل فارادی در انگلستان در سال 1821 ساخته‌شد . ازآنجاکه تنها منابع الکتریکی موجود، DC بود، اولین موتورهای تجاری تولیدی از نوع DC بودند که در دهه 1880 محبوبیت یافتند. این موتورها برای کاربردهای کم‌مصرف و قدرت بالا، مانند راه‌آهن برقی استفاده می‌شدند.تا سال 1890، با دردسترس‌ قرارگرفتن نیروی الکتریکی AC، موتورهای الکتریکی جریان متناوب توسط شرکت‌های Westinghouse و General Electric توسعه یافت. در طول این دهه، بیشتر مشکلات مربوط به موتورهای AC تک و چند فاز حل شد. در نتیجه، ویژگی‌های اصلی موتورهای برقی تا سال 1900 توسعه یافت.

    انواع مختلف الکتروموتورها
    انواع مختلف موتورهای الکتریکی

    موتور AC، جریان متناوب را به توان مکانیکی تبدیل می‌کند و به سه دسته طبقه‌ بندی می‌شود: موتور القایی ، موتور هم‌زمان یا سنکرون و موتور خطی . توضیحات دقیق این دسته از الکتروموتورهار در ادامه بیان شده است.

    موتور القایی

    موتورهای القایی یا موتور غیرهمزمان از دسته الکتروموتورهای جریان متناوب است.نام دیگر آن ها ترانسفورماتور گردان است .که وسیع‌ترین کاربرد را در حوزه‌ی سیستم‌های کنترل حرکت‌صنعتی و خانگی دارند.این دستگاه جریان الکتریکی موردنیاز توسط القای الکترومغناطیسی سیم‌پیچ استاتور بوجود‌میاید.در واقع این موتور از فرایند القای الکترومغناطیسی برای مبدل کردن نیروی الکتریکی به توان مکانیکی استفاده می‌کند. باتوجه‌به ساختار روتور، دو نوع موتور القایی وجود دارد : موتور القایی قفس سنجابی و موتور القایی سیم‌پیچی‌شده.

     موتوری که از نمونه روتور قفس سنجاب ساخته‌شده است به‌عنوان موتور القایی قفس سنجابی شناخته می‌شود. روتور قفس سنجابی صدای همهمه و قفل شدن مغناطیسی روتور را پایین می‌آورد. روتور سیم‌پیچی‌شده با نام روتور لغزشی نیز شناخته‌می‌شود و موتور استفاده‌گر از این نوع روتور به‌عنوان موتور سیم‌پیچی‌شده شناخته می‌شود.

    روتور قفس سنجابی
    تصویر روتور قفس سنجابی

    بر اساس مراحل، موتور القایی به دو نوع موتور القایی تک‌فاز و موتور القایی سه‌فاز طبقه‌بندی می‌شود. دستگاهی که با استفاده از پدیده القای الکترومغناطیسی برق الکتریکی 1 فاز AC را به توان مکانیکی تبدیل می‌کند، به‌عنوان موتور القایی تک‌فاز شناخته می‌شود. موتوری که توان الکتریکی AC سه‌فاز را به توان مکانیکی تبدیل می‌کند، به‌عنوان موتور القایی سه‌فاز شناخته می‌شوند.

    الکتروموتور سه فاز
    تصویر موتور القایی سه فاز
    موتور خطی

    موتوری که به‌جای نیروی چرخشی نیروی خطی تولید می‌کند، موتور خطی نامیده می‌شود. این موتور محتوی روتور و استاتور باز شده است. از این نوع موتورها در درهای کشویی و محرک‌ها بهره می‌برند.

    موتور سنکرون

    دستگاهی که جریان متناوب را در فرکانس دلخواه به توان مکانیکی تبدیل می‌کند، الکتروموتور سنکرون نامیده می‌شود. در موتور سنکرون، تندی فرایندهای موتور با فرکانس جریان تغذیه هماهنگ می‌شود. سرعت سنکرون باتوجه‌به چرخش میدان مغناطیسی اندازه‌گیری می‌شود و وابسته به فرکانس و قطب‌های موتور خواهد بود. موتور سنکرون به دو نوع رلوکتانس و موتور هیسترزیس طبقه‌بندی می‌شود.

    موتوری که روند راه‌اندازی آن شبیه موتور القایی است و مانند موتور سنکرون کار می‌کند، به موتور رلوکتانس معروف است. موتور هیسترزیس مدلی از موتور سنکرون است که دارای فاصله هوای یکنواخت است و هیچ‌گونه سیستم تحریک DC ندارد. گشتاور در موتور توسط پسماند و جریان گردابی موتور ایجاد می‌شود.

    موتور DC

    ماشینی که توان الکتریکی DC را به توان مکانیکی تبدیل می‌کند، موتور DC نامیده می‌شود. وظیفه این موتور مربوط به این اصل است که وقتی یک رسانای حامل جریان در میدان مغناطیسی قرار می‌گیرد، نیرویی بر آن وارد می‌شود و گشتاور ایجاد می‌شود. موتور DC به دو نوع موتور خود تحریک و تحریک مستقل طبقه‌بندی می‌شود.

    موتور تحریک مستقل

    موتوری که سیم‌پیچ DC توسط منبع DC جداگانه در آن تحریک می‌شود، به‌عنوان موتور DC تحریک مستقل شناخته می‌شود. با استفاده از منبع جداگانه، سیم‌پیچ آرماتور موتور فعال می‌شود و شار ایجاد می‌کند.

    موتور خودتحریک

    با اتصال سیم‌پیچ میدان، موتور DC خود تحریک به سه نوع طبقه‌بندی می‌شود که شامل سری، شانت و کمپوند هستند.

    • به موتوری که سیم‌پیچ میدان در آن به‌موازات آرمیچر قرار می‌گیرد، موتور شنت می‌گویند.
    • در موتور سری سیم‌پیچ میدان به‌صورت سری با آرماتور موتور متصل می‌شود.
    • موتور DC که دارای اتصال موازی و سری سیم‌پیچ میدان است، به‌عنوان روتور مرکب یا کمپوند شناخته می‌شود. موتور مرکب معمولاً به موتورهای شنت کوتاه و شنت بلند طبقه‌بندی می‌شود. اگر سیم‌پیچ میدان شنت موازی آرمیچر موتور و غیر موازی با میدان سری باشد، آن را به‌عنوان اتصال موتور شنت کوتاه می‌شناسیم. اگر سیم‌پیچ میدان شنت موازی سیم‌پیچ آرمیچر و میدان سری باشد، موتور به موتور شنت بلند معروف است.

     

    جمع بندی

    به‌غیراز موتورهایی که در بخش‌های قبل توضیح داده‌شد، انواع مختلفی از ماشین‌های مخصوص نیز وجود دارند که دارای ویژگی‌های اضافی مانند موتور پله‌ای، سروو موتور AC و DC و غیره هستند. هرکدام از انواع الکتروموتور برای مصارف خاصی تعبیه شده‌اند.

    بهترین کیفیت و نازل‌ترین قیمت انواع الکتروموتور را در سایت ردا صنعت جستجو کنید . بصورت 24 ساعت شبانه‌روز  آماده خدمت‌رسانی به شما مشتریان ارجمند می‌باشیم.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۵ رای

    9 دیدگاه دربارهٔ «الکتروموتور»

    1. بازتاب: شیر دروازه‌ای یا کشویی - ردا صنعت فروشگاه تجهیزات صنعت و ساختمان | شیر دروازه‌ای یا کشویی

    2. بازتاب: دیزل ژنراتور - ردا صنعت فروشگاه تجهیزات صنعت و ساختمان | قیمت انواع دیزل ژنراتور

    دیدگاه‌ خود را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    preloader