ژنراتورها از جمله بهترین اختراعات بشر هستند. این دستگاهها میتوانند سوخت را به عنوان ورودی دریافت و در خروجی خود انرژی الکتریکی عرضه کنند. ژنراتورها در مدلهای مختلفی تولید شدهاند که دیزل ژنراتور گازسوز یکی از نمونههای آن است. در ادامه بحث به بررسی موشکافانه و دقیقتر این محصول خواهیم پرداخت اما پیش آن بهتر است تا بهطورکلی با اهمیت و فرایند کار یک ژنراتور در کل آشنا شویم.


یک ژنراتور از چه اجزایی تشکیل شده است؟
اولین و مهمترین بخش موتور است. موتور باعث میشود که پدیده القای الکترومغناطیسی به وجود بیاید و از طریق آن انرژی خروجی بهصورت شارژ الکتریکی تولید شود. دومین بخشی که باید به آن پرداخته شود قسمت تولید برق جریان متناوب است. این جریان همان نوعی است که در خانهها و وسیلههای ما نیز کاربرد دارد. سامانه سوخت قسمت مهم دیگری است که به ورودیهای دستگاه مربوط میشود. برای مثال دیزل ژنراتور گازی در این قسمت سوخت گاز را تزریق میکند.
بخش سردسازی و اگزوز کمک میکند تا گازهای تولید شده در اثر فرایندها بهسهولت خارج شوند و از داغ شدن بیش از حد ژنراتور جلوگیری میکند. قسمتی برای روغنکاری تعبیه شده تا این دستگاه بتواند به راحتترین شکل به کار خود ادامه دهد. روغن در واقع اصطکاک و برخورد بیش از حد قطعات را کم میکند. یک بخش مهم دیگر که باید از آن نام برد باتری است. دستگاه برای شروع کار تولید برق نیاز به یک نیروی محرکه و مولد دارد که باتری آن را تأمین میکند.
در نهایت به قسمت کنترل میرسیم. جایی که شما میتوانید دستورات و اطلاعات موردنیاز خود را برای دستگاه وارد کنید. این بخش باتوجهبه نوع ژنراتور میتواند متفاوت باشد. همه این مواردی که اشاره شد باید درون یک چارچوب اصلی قرار بگیرند که همان بدنه بیرونی است. این بدنه باید طبق استانداردهایی ساخته شود که امکان اتصالی برق نداشته باشد. معمولاً دیزل ژنراتور گازسوز از این بابت ایمنی قابل قبولی دارد.


دیزل ژنراتور چیست و چگونه کار میکند؟
دیزل ژنراتور را میتوان یک مهندسی عالی از بهکارگیری موتورهای دیزلی و موتورهای تولیدکننده الکتریسیته در کار هم دانست. در حالت کلی میتوان اینگونه بیان کرد که سوخت غالب این دستگاهها همان سوخت دیزل است اما با بازطراحیها و ایدههای جدید هم اکنون دیزل ژنراتور گازسوز یا با سوخت مایع نیز در دسترس عموم قرار گرفته است.
دیزل ژنراتورها را برای قسمتهایی به کار میگیرند که امکان اتصال به شبکه برق سراسری را ندارند. البته نمونههای قدرتمندتر مانند دیزل ژنراتور گازسوز صنعتی را میتوان بهعنوان پشتیبان در کارگاهها و کارخانهها و واحدهای تولیدی و صنعتی تعبیه کرد.


ابعاد دیزل ژنراتور گازی و موارد مصرف آن
برای اینکه بتوانید بهترین کارایی را داشته باشید باید بهخوبی تحقیق کنید و یک دیزل ژنراتور با توانایی موردنیاز خود را تهیه کنید. معمولاً کوچکترین سایزها برای استفاده در منازل، مغازهها و یا ادارههای کوچک استفاده میشوند. این مقیاس میتواند برای استفادهکننده چیزی بین 1 الی 20 کیلوولت آمپر انرژی تولید کند. نمونههای بزرگتر آن بسیار پرسروصدا هستند و بیشتر برای کارگاههایی با فعالیت صنعتی زیاد و یا ادارهها و کارخانههای بزرگ استفاده میشوند.
این ابعاد برای شما میتوانند تا 3300 کیلوولت آمپر انرژی تولید کنند. باید بدانید که در کل دیزل ژنراتورها خیلی آلودگی صوتی ایجاد میکنند. همین مسئله سبب شده تا محوطههایی برای آنها در نظر گرفته شوند که تا حدودی این صداهای مزاحم را بکاهد. مدل کوچک تا متوسط آن را که حدود 700 کیلوولت آمپر کار میکند را میتوانید در کنوپیها یا محفظههای کوچک و متوسط قرار دهید. برای سایزهای بزرگتر نیز کانتینرهای بزرگ در نظر گرفته شده و بهراحتی قابلدسترس است.
آیا دیزل ژنراتور گازسوز برای همه مصارف پاسخگو است؟
برای پاسخ به این سؤال بیایید ابتدا انواع ژنراتورها را باتوجهبه نوع سوختی که مصرف میکنند بررسی کنیم. در نهایت در مییابیم که هر کاربری چه نوع ژنراتوری نیاز دارد. نوعی موتوربرق گازسوزی وجود دارد که البته از نوع دیزلی میتواند باشد یا نباشد. این دستگاهها را باید در جایی که شبکه گاز شهری وجود دارد استفاده کرد. معمولاً منازل میتوانند بهخوبی از این مدل استفاده کنند.
ژنراتورهایی وجود دارند که برای تولید الکتریسیته از بنزین استفاده میکنند. معمولاً کاربریهای سیار کارایی بالاتری از این نوع موتوربرق دریافت میکنند. مورد مصرف دیگر ابعاد کلان در حوزه صنعت و کشاورزی است. معمولاً افرادی که در این حیطهها فعالیت میکنند تمایل دارند تا دیزل ژنراتور گازسوز داشته باشند. این نوع از دیزل ژنراتور در ابعاد کوچک تا بزرگ میتواند همه نیازها را پوشش دهد.
پس در نهایت میتوانید اینگونه به سؤال پاسخ دهیم که بله! این سیستم میتواند در طیف وسیعی از انواع مصارف جوابدهی قابل قبولی داشته باشد. البته همانطور که پیشتر اشاره شد شما باید اول نوع مصرف و کاربری را تعیین کرده و بعد از آن مقیاس مناسبی را خریداری کنید.


در زمان خرید یک دیزل ژنراتور به چه مواردی باید دقت کنیم؟
اولین موردی که در این مقاله به آن اشاره شد مقیاس و ابعاد عملکرد شماست. اگر برای یک خانه دیزل ژنراتور بزرگی بخرید ممکن است دچار خسارت شوید. برای کاربریهای بزرگ نیز ابعاد کوچک پاسخگو نیستند و شما باید هزینه اضافی بپردازید. مورد دیگر که در قسمت قبلی به آن پرداختیم سوخت است. شما در زمان خرید باید بررسی کنید که کدام نوع سوخت برای شما قابل تهیه است. در این مسئله دیزل ژنراتور گازسوز معمولاً انتخاب خوبی است.
این که دستگاه نو بوده یا کارکرده باشد نیز مسئله مهم دیگری به شمار میرود که نباید به سادگی از کنار آن گذشت. بهتر است حتماً وسیله را از فروشگاههای معتبر خریداری کنید که از بابت نو و سالم بودن دستگاه اطمینان خاطر داشته باشید. بهتر است شرایط خدمات پس از فروش را نیز بررسی کنید. این مورد در زمان تعمیرات و تعویض قطعات بسیار مهم خواهد بود.
کلام آخر
دیزل ژنراتور گازسوز یک وسیله بسیار کاربردی است که میتواند به خوبی در مقیاسهای خرد و کلان برای مخاطب پاسخگو باشد. این وسیله برای شما گاز را به وسیله القای الکترومغناطیسی به نیروی برق تبدیل میکند. البته نمونههای بنزینی هم وجود دارند که برای استفادههای سیار از آن بهره میبرند. باید در نظر داشته باشید که این نوع موتوربرق صدای زیادی تولید میکند که البته راهحلهای کنترل صدا نیز در مقاله مورد بررسی قرار گرفتند. از توجه شما به این مطالب بسیار سپاسگزاریم.